Zugló és Dopeman sorsa is eldől ma

Időközi önkormányzati választást tartanak egyebek között Zuglóban és Józsefvárosban.

Lándori Tamás
2017. 04. 23. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat településen rendeznek vasárnap időközi önkormányzati választást, négy helyen polgármestert, két budapesti kerületben pedig egyéni képviselőt választanak.

A Pest megyei Gyömrőn azért tartanak vasárnap időközi polgármester-választást, mert az eddigi polgármester, Gyenes Levente tisztségét méltatlanság miatt január 11-én megszüntette a Budapest Környéki Törvényszék, mivel a férfit tavaly adócsalásért jogerősen szabadságvesztésre ítélték.

A vasárnapi időközi polgármester-választáson a parlamenti pártok saját jelöltjeivel nem találkoznak majd a választók. Hárman indulnak: egy független, egy a Magyar Munkáspárt színeiben és egy a korábban Gyenest indító Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként. 

A főváros két kerületében is lesz időközi választás, mindkettőben egyéni választókerületi képviselőt választanak.

A zuglói voksoláson a jobb- vagy a baloldal képviselő-testületi többsége múlik,

és ez a jelek szerint nem kis tét az érintettek számára – a kampány ugyanis már eleve botránnyal indult, később pedig tovább mérgesedett. A XIV. kerületi 3. egyéni választókerületnek mintegy hatezer választópolgárát hat jelölt igyekezett „jobb belátásra bírni” a vasárnapi urnanyitás előtt.

A választás kiírására az adott okot, hogy Sápi Attila szocialista önkormányzati képviselő több mint egy éve eltűnt, mandátuma ezért megszűnt. Sápi egyébként 2014-ben 0,35 százalékponttal – pontosan hét szavazattal – verte a kormánypárti jelöltet. 

Józsefváros, azaz a VIII. kerület 6. választókerületében, a Magdolnanegyedben azért nyílt meg a választás lehetősége, mert a fideszes Balogh István Szilveszter képviselő január 31-ével lemondott. Erre a lépésre az N1TV szerint a polgármester, Kocsis Máté kérte azért, mert a politikus szegénységben élő emberektől húzott le pénzeket, például szociális alapon kiutalt lakások bérlőit kereste fel azt állítva, hogy neki köszönhetik az ingatlant, és erre hivatkozva 50-300 ezer forintot kért tőlük. 

A választásra itt is hat jelöltet vettek nyilvántartásba. A KDNP-s alpolgármester, Sántha Péterné fő kihívója a Dopeman néven ismert rapper, Pityinger László, aki mögé az MSZP is beállt. Az ismert előadótól nem áll távol az ellenzéki politika, volt már a Milla alternatív köztársasági elnöke, és büntetőeljárás is folyt ellene, amiért egy műanyag Orbán-szobor fejébe rúgott egy ellenzéki demonstráción.

Rajta kívül egy evangélikus lelkész, Bolba Márta is feltűnt a színen, aki szintén függetlenként indul. Ő kerületi kilakoltatások miatt már korábban is felemelte a szavát, ezenkívül pedig kritizálja a kormány menekültpolitikáját. 

Választási csalás a VIII. kerületben?

A Hvg.hu hívta fel a figyelmet az MSZP-hez köthető Pesti Bulvár által közzétett videóra, amelyen férfiak arról beszélgetnek, hogy kétezer forintot ígértek nekik, ha embereket visznek magukkal szavazni. A szocialisták feljelentést tettek. 

A portál arról is értesült, hogy a Dankó utcában egy helyiek által jól ismert személy gépkocsival viszi a lakókat az egyik szavazóhelyiséghez, illetve hogy a körzet hajléktalanszállóján is meglepően megugrott az aktivitás.

Tolna megyében két településen lesz időközi polgármester-választás, Gyulajon és Tolnanémediben. Mindkét településen egészségügyi okokból mondott le a korábbi települési vezető. A Veszprém megyei Pápasalamon első embere ugyancsak önként távozott posztjáról, így ott is voksolnak a helyiek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.