„Orbán, takarodj!” – Felcsúton tüntettek a korrupció ellen

Vágó Gábor volt LMP-s parlamenti képviselő és a Korrupcióellenes Szövetség (Kellesz) hirdetett demonstrációt, keresztül-kasul bejárták a falut.

Fokasz Oresztész
2017. 05. 20. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vágó Gábor volt LMP-s parlamenti képviselő és a Korrupcióellenes Szövetség (Kellesz) hirdetett demonstrációt Felcsútra, Orbán Viktor szülőfalujába. Azért, mert „Mészáros Lőrinc óránként 10,98 millió forintot vesz ki a közösből. Miközben Orbán Viktornak hétszázezer van összesen a vagyonbevallása szerint. Tudniuk kell, hogy egyszer bűnhődni fognak a mostani bűneikért! Lesz elszámoltatás! Lesz a korrupcióról népszavazás!” Valóban lehet, a Nemzeti Választási Bizottság ugyanis nemrég jóváhagyta azt a népszavazási kérdést, hogy „Egyetért-e ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?”.

A demonstrációt a fent említett népszavazás kampányának nyitányaként tartották meg a szervezők.

Délután kettő után nem sokkal már néhány tucatnyian a helyszínen voltak, de a szervezők még vártak a hivatalos kezdéssel. A Pancho Aréna bejáratához ismeretlenek egy molinót feszítettek ki, amelyen az olvasható: Üdvözöljük a Soros-fiúkat!

Fidesz: Soros!

„A mai tüntetés a Soros-hálózat újabb akciója. A Soros-hálózat mindenhol és minden eszközt bevet, hogy nyomást gyakoroljon a magyar kormány bevándorláspolitikájára. Ahogy Brüsszelben, Budapesten, ma Felcsúton akcióznak. A tüntetés szervezői mind a Soros-hálózathoz köthetők, az a Soros György támogatja őket, aki évente egymillió migránst akar betelepíteni Európába” – írta a kormánypárt közleményében.

Kevéssel három óra előtt a százas nagyságrendű, jórészt Quaestor-károsultakból álló tüntető egy parkolóból elindult a miniszterelnök háza elé, közben elhaladtak a stadion előtt is. Az Orbán-porta előtt két rendőr posztolt, a tüntetők megálltak fotózkodni. Közben olyan jelszavakat skandáltak, mint „konzultálni jöttünk”, „Orbán, takarodj, vidd az összes haverod!”, „elég volt a lopásból”, „tolvajbanda”, „mocskos kormány”. Mindezt síp-, duda- és füttyszó kísérte. Felcsendült a Listen to Your Heart (Hallgass a szívedre!) című szám is a Roxette-től, amely a Fidesz 1990-es kampánydala volt. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) „ellentüntetőkkel” készült az eseményre, akik fenntartható, mindenkire kiterjesztett korrupciót követeltek, ami szerintük „fontos intergalaktikus exportcikk” lehetne. Kovács Gergely, a párt elnöke azt is „szeretné”, ha a korrupciót le lehetne írni az adóból.

Fél négy körül a demonstrálók a felcsúti polgármesteri hivatalhoz, tehát Mészáros Lőrinc munkahelye elé érkeztek. Ott Vágó Gábor beszédet mondott, méltatta a falu előző vezetőjét, Varga Györgyöt, aki szerinte nem hagyta magát korrumpálni. Egy perc néma csenddel megemlékeztek Váradi Andrásról is, arról a juhászról, akitől – Vágó szavai szerint – Mészáros elvette azt a földjét, ahol az állatait tarthatta, majd tisztázatlan körülmények között elhunyt. „Nem lehet megfélemlíteni minket, mert az igazság a mi oldalunkon van. Aki mellett az igazság van, az legyőzhetetlen” – fűzte hozzá a volt politikus.

Majd a Mészáros és Mészáros Kft. székhelyéhez vonultak, ahol Vágó Gábor felelevenítette, hogy annak tulajdonosa, Mészáros Lőrinc egy év alatt százmilliárd forinttal lett gazdagabb. Szerinte értelmetlen beruházások révén, valódi, használható munka nélkül ér el „üzleti sikereket” a cég. A tüntetők itt azt skandálták:

„Okosabb, mint Zuckerberg!”

Vágó szerint azonban a politikus csak kellően hülye ahhoz, hogy ne önállósodjon, ezért szereti Orbán Viktor. Ő maga nem létezik mint vállalkozó, egy virtuális kivetülése csupán Orbán vágyainak – mondta. „Nem engedhetjük – fűzte hozzá az ex-LMP-s –, hogy Mészáros médiabirodalma a mi pénzünkből hülyítsen bennünket, ennek ellen kell állni.” A demonstrálók meghallgatták az 50 milliós (vagy csak 10?) Schmidt Mária-dalt, az Egy szabad országért címűt. Felcsendült a „Szabad ország, szabad egyetem” rigmus is, ezek szerint a CEU-botrány Felcsútra is begyűrűzött.

Fél öt környékén a vonulók Mészáros Lőrinc házához érkeztek. Vágó Gábor itt a földárveréseket emlegette fel, hogy több ezer hektárt vett ki a polgármester és bandája, illetve családja a közös vagyonból. Azzal folytatta: lenyúlják a bankokat (például az MKB-t) és a médiát is, amit aztán a Fidesz hatalmi szolgálatába állítanak. De kisajátítják – így Vágó – az idegenforgalmat is. „Olyan luxusban élnek ezek az emberek, ami számunkra elképzelhetetlen” – szögezte le. Felidézte: Mészáros a bicskei tavat is felvásárolta, és kizárta onnan a pihenni vágyó polgárokat. Egyértelmű, hogy a közvagyonból magánvagyont akarnak csinálni, hogy abból vásárolják fel a piaci szereplőket – mondta Vágó Gábor.

Ezt követően a tömeg visszavonult a vasútállomás környékére, ahol az MKKP egy kis performansszal készült: az alapkőletételek mintájára egy lufi segítségével „feltették” beígért űrállomásuk „alapcsipjét”. Igaz, a léggömb repülés helyett inkább a talajszinten sodródott.

A beszédek sora előtt kiderült, hogy a tüntetés 136 ezer forintba került; Vágó Gábor elmondta, a sorosos molinóra lehet, hogy többet költöttek, mint az egész demonstrációra. Juhász Péter demonstratíve ezer forinttal járult hozzá a költségekhez. Az Együtt elnöke ezután elmondta: a korrupció kifejezés már nem írja le, amivel szemben állunk Magyarországon. Ami Orbán kormányzása alatt folyik, az lopás, rablás, sikkasztás – szögezte le. A miniszterelnök egy sor szektort játszott át barátai kezébe, mert nem működik az igazságszolgáltatás, ezért azt érzi, hogy bármit megtehet. Ha pedig egy ilyen diktátorbeállítottságú ember úgy érzi, hogy bármit megtehet, akkor meg is tesz bármit – közölte Juhász. Hozzátette: „Nem várhatunk tovább, 2018-ban kormányváltást kell végrehajtani. Ezek ugyanis bűnözők, egy maffiacsalád tagjai, akik egymás védelmében, egymás érdekében járnak el kormányzás helyett. Ha nem így lenne, nem Putyin, hanem az európai közösség felé orientálnák az országot, de akkor lenne valami kontroll felettük. Amint az uniós forrásokat elköltöttük, Orbánnak nem lesz érdeke Európához tartozni, ezért dörgölőzik az orosz elnökhöz vagy a török Erdoganhoz” – fejtegette Juhász Péter. Azzal zárta szavait: Rogán Antal bűnöző. Mint ismeretes, nemrég bíróság mondta ki, hogy a minisztert lehet így nevezni.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arra mutatott rá, nemcsak a pártoknak van elegük az ipari méretű lopásból, egyre többen fognak össze a civil közösségből is. Ebben a választási rendszerben is leváltható Orbán Viktor és embertelen kormánya – mondta.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke következett. Azt mondta: a kormányváltás után nem elszámoltatásra, hanem igazságszolgáltatásra lesz szükség. Korrupciós ügyből annyi van, hogy könnyű rájuk bukkanni, de a főbűnösök odafigyelnek arra, hogy papíron nehezen lehessen megfogni őket. De meg lehet őket fogni, így a miniszterelnök is meg fog tudni bukni. A kormány milliárdokért vásárol reklámfelületeket azért, hogy azt mondja, Magyarország erősödik. Ez nyilvánvaló korrupció, értelmetlenül venni drága dolgot az maga a lopás, a kormánypropaganda ezért valójában közpénzek magánzsebekbe vándoroltatása – mondta Hadházy.

Demeter Márta független országgyűlési képviselő azt sorolta, a kormány tagjai és oligarchái hány éve, évtizede halmozzák vagyonukat. Reményét fejezte ki, hogy a bíróság is hasonló „tételeket” fog nekik sorolni. A parlamentben szerinte nem törvényalkotás zajlik az emberek javára, hanem csak a Fidesz üzleti érdekeit érvényesítik. Olyannyira kell nekik a pénz, hogy Magyarország biztonságát sem sajnálják kockáztatni – mondta Demeter Márta a letelepedési kötvényekre is utalva, amelyek mögött szintén Rogán Antal és Habony Árpád offshore-érdekei sejlenek fel. Azt a miniszterelnököt, amelyik zsarolható, amelyik befolyásolhatóság alatt dönt az ország ügyeiről, azonnal le kell váltani – szögezte le a képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.