Több száz milliós kár érhette a XIV. kerületet

Papcsák Ferenc volt fideszes polgármester kétségbe vonja az elszámoltatási jelentés hitelességét, és politikai támadást emleget.

Lőrincz Tamás
2017. 05. 20. 5:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat olyan, nagy összegű szerződést kötöttek Zuglóban Papcsák Ferenc 2010 és 2014 közötti polgármestersége idején, amely sértette a kerület érdekeit. A keletkezett kár elérheti a több százmillió forintot is – legalábbis ezt állítja az önkormányzat megbízásából készített 17 oldalas, a pénzügyi, gazdasági és jogi átvilágítás eredményét összegző jelentés. A dokumentumban több esetben is azt javasolják a mostani vezetésnek, hogy tegyenek feljelentést hűtlen kezelés gyanúja miatt, néhány ügyben pedig kártérítési pert is indokoltnak tartanak. A zuglói önkormányzatnál lapunk kérdésére azt mondták, „hamarosan” megteszik a szükséges jogi lépéseket, jelenleg a hivatal jogászai vizsgálják, hogy pontosan milyen tartalmú feljelentésekkel forduljanak a rendőrséghez. Az érintett szerződések közül több esetében már korábban is történt büntetőfeljelentés.

Papcsák Ferenc korábbi fideszes polgármester viszont politikai támadásként értékeli az elszámoltatási jelentés időzítését. – Amikor távoztam a polgármesteri székből, minden információt átadtam az új vezetésnek, ez a jelentés pedig már három évvel ezelőtt elkészült. Több mint kétezer szerződésből hatot vettek elő, egyértelmű, hogy az ügyből politikai hasznot akarnak húzni egy évvel a választások előtt – mondta lapunknak. A XIV. kerületi polgármesteri hivatal sajtóosztálya erre reagálva ugyanakkor azt közölte, hogy a jelentés idén készült el, ezért hozták nyilvánosságra április végén. A korábbi fideszes polgármester a jelentés hitelességét is megkérdőjelezte. – A ciklus vége felé, 2013-ban az Állami Számvevőszék teljes körű vizsgálatot folytatott Zuglóban, és mindent rendben talált. Veszteség nem keletkezett, sőt, még hatmilliárdos vagyonnövekedéssel adtuk át a kerületet – fogalmazott, a mostani vezetőknek pedig azt üzente, hogy „tegyenek nyugodtan feljelentést”.

Az egyik kifogásolt szerződést még 2012-ben kötötte az önkormányzat a Hungast-Mecsek Kft.-vel. A megállapodás értelmében a Hungast azt vállalta, hogy három önkormányzati konyha és a hozzá tartozó tálalóhelyek átvételével biztosítja a helyi közétkeztetést, átveszi az alkalmazottakat, legkésőbb 2013 szeptemberéig pedig elvégzi a szükséges felújításokat is. A szerződést azonban – a jelentés szerint – a következő évben Papcsák Ferenc kétszer is módosította, méghozzá úgy, hogy a benne szereplő összeg nem változott, viszont a Hungastnak már nem kellett elvégeznie a felújításokat. Az a papírokból nem derül ki egyértelműen, hogy ez összegszerűen mekkora „kedvezményt” jelentett a Hungast-Mecseknek, de a jelentés szerint százmillió forintos nagyságrendű lehetett az elengedett szolgáltatás értéke. A dokumentum szerint a kerület vezetésének hűtlen kezelés gyanúja miatt kellene feljelentést tennie, emellett érdemes lenne kártérítési pert is indítani az olyan kifizetett összegek miatt, amelyek után nem történt ellenszolgáltatás. Utólag egyébként – már az új kerületi vezetők – ismét módosították a közétkeztetési szerződést. A megállapodás értelmében a Hungast bruttó 180 millió forint értékben vállalt felújítási és eszközbeszerzési munkákat, ezekért azonban Zugló már nem fizetett.

A zuglói elszámoltatási jelentés büntetőfeljelentést és kártérítési per megindítását javasolja a HBF Építőipari Kft.-vel kötött 480 millió forint értékű keretszerződés miatt is. A dokumentum szerint ugyanis „megalapozott gyanú merült fel” arra, hogy a HBF Építőipari Kft. az általa elvégzett munkát legalább kétszeresen túlszámlázta.

A jelentés szintén problémásnak látja a Lantos Mihály Sporttelep üzemeltetésével kapcsolatos kiadásokat. A telep ugyanis 2014-ben az MTK üzemeltetésébe került át, az átadás-átvétel azonban több hónapot is csúszott. Az ebben az időszakban keletkezett 11,5 millió forintos költséget végül nem az MTK, hanem az önkormányzat fizette ki, miközben a szerződés szerint a sportklub volt már az üzemeltető. A jelentés szerint hűtlen kezelés miatt kell feljelentést tenni, és a pénzt is vissza kell kérni. Az MTK-nál lapunk kérdésére elmondták, hogy nem tartanák megalapozottnak a kártérítési igényt, mert álláspontjuk szerint 2014. októberig nem tudták ténylegesen gyakorolni üzemeltetési jogaikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.