A Fidelitas szerint sem gond, ha elmennek a fiatalok

A kormány kommunikációjával összhangban Böröcz László is arra utalt, hogy a hazánkat elhagyó százezrek majd úgyis visszajönnek.

Katona Mariann
2017. 06. 26. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét volt egy érdekes húzása a Fidelitasnak, ezúttal az elnökük, Böröcz László nyilatkozott meglepően a fiatalok elvándorlásáról a Magyar Hírlapnak. „Azzal semmi gond nincs, ha valaki más országban is szeretne tanulni, dolgozni” – mondta, majd hozzátette, hogy a szüleink generációja is erről álmodott és sokat küzdöttek, hogy ezt a lehetőséget megteremtsék. A kormány kommunikációjával összhangban a fiatal politikus is arra utalt, hogy a hazánkat elhagyó százezrek majd úgyis visszajönnek, hiszen szerinte „az az ország előnye is, ha a tudást, tapasztalatot hazahozzák és itthon kamatoztatják”.

Érvelését azzal is igyekezett alátámasztani, hogy Közép-Európa valamennyi országából viszonylag sok fiatal költözött Nyugat-Európába az utóbbi évtizedben, viszont még mindig nálunk a legalacsonyabb a fiatalok elvándorlásának aránya. Arról viszont már nem esik szó, hogy a Fidelitas, mint a kormánypárt ifjúsági szervezete, hogyan, milyen módszerrel csábítaná vissza a máshol boldogulni kívánókat.

A Jobbik szerint Böröcz László és az általa vezetett Fidelitas „folytatja azt a mélyrepülését, amely alapján lassan már a napi vicc rovatba sorolják be a szervezet híreit”. Farkas Gergely, a párt ifjúsági tagozatának elnöke felháborítónak találta, ahogy Böröcz László „bagatellizálta” a problémát, és elképesztőnek nevezte azt a szándékos csúsztatást, amely összekeveri a „saját szándékból külföldre távozó fiatalokat azokkal a százezrekkel, akik kényszerből hagyják el az országot”. Farkas Gergely már korábban is kihívta egy nyilvános vitára Böröcz Lászlót, teljesen eredménytelenül, most pedig újra megpróbálta. Csakúgy, mint Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője. Ő is azzal érvelt, hogy Magyarország egyik legsúlyosabb problémája a tömeges elvándorlás, ha pedig Böröcz László, a kormányzó Fidesz ifjúsági szervezetének elnöke ebben semmi problémát nem lát és bagatellizálni próbálja a helyzetet, akkor legyen benne annyi bátorság, hogy álláspontját nyilvánosan is megvitatja.

A Fidelitas álláspontja azért is érdekes, mert egy nemrég publikált nagyszabású kutatás szerint az elvándorlás nem ért véget, a fiatalok és a középkorúak jelentős hányada elvágyódik Magyarországról, sokan már szervezik is külföldre költözésüket. Ha terveiket valóra váltják, pár éven belül további 370 ezer ember hagyhatja el az országot.

A Fidelitas az elmúlt időszakban azzal került be a hírekbe, hogy a Fidesztől kapott 100 millióból óriásplakát-kampányt indítottak, majd Nógrád megyei elnökük zavarba ejtően magyarázkodott annak részleteiről. De az is emlékezetes, ahogy teleragasztották a Jobbik irodáit Simicska Lajos arcát ábrázoló, „ez is az enyém” feliratú matricákkal, amiért végül Kövér László házelnök ki is tiltotta hat tagjukat a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.