Balog „miniszteri titulusát embertelen miniszterré kellene változtatni”

Nagy felháborodást váltott ki az ellenzéki pártok és a lapunk által megkérdezett roma aktivisták között Balog Zoltán beszéde.

Lőrincz Tamás
2017. 07. 22. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy felháborodást váltott ki az ellenzéki pártok, valamint a lapunk által megkérdezett roma aktivisták között Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének a Tusványoson elmondott beszéde. A miniszter ugyanis az Index beszámolója szerint arról beszélt, hogy a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányság tehertétel-e, vagy erőforrás.

– Mélyen elítélem a miniszter szavait, a határon túli cigányságnak ugyanis pontosan azokat a jogokat kell megadni, mint amelyek a határon túli magyaroknak járnak – mondta lapunknak Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke. Szerinte nemcsak politikailag aggályos, amit Balog Zoltán mondott, hanem – kereszténydemokrata politikusként – keresztény-erkölcsi szempontból is. Makai István szerint az „erőforrás” szó is aggályos, hiszen a cigányságra nem pusztán munkahelyi vagy szavazatszerző erőforrásként kell tekinteni. – Nagyon veszélyes játékot űz a miniszter, ha ugyanis elfogadjuk az érvelését, akkor tehertételnek kellene tekinteni a nyugdíjasokat vagy a betegeket is. Ha pedig még egy lépéssel továbbmegyünk, fölvetődik a kérdés: mit szoktak csinálni a tehertétellel? – tette hozzá Makai István.

– Gyalázatosnak tartom, amit Balog Zoltán mondott, szerintem a miniszteri titulusát embertelen miniszterré kellene változtatni – ezt már Setét Jenő civil aktivista mondta, aki azt is hozzátette, hogy nem lepi meg a kijelentés, mert szerinte Balog Zoltánnak hasonló a véleménye a határon belüli cigányságról is.

A lapunknak nyilatkozó roma aktivisták szerint botrányos Balog Zoltán oktatással kapcsolatos véleménye is. Ugyanis a miniszter arról is beszélt a Tusványoson, hogy át kell gondolni, mit értünk magyar iskolán, és el kell dönteni, közös iskola kell-e a határon túliaknak, vagy külön cigányiskola, külön programmal.

– Elképesztő és fölháborító ez a gondolat. Harminc éve azt mondják a cigányoknak, hogy tanuljanak és dolgozzanak, de nem engedik be őket a jó iskolákba és a jó munkahelyekre – mondta Setét Jenő, aki szerint a miniszter Magyarországon is erőlteti a szegregált oktatást, miközben a tudományos konszenzus szerint a vegyes iskolák sokkal eredményesebbek.

Azért is kavart nagy vihart a kijelentés, mert Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztereként felelős a romapolitikáért is. Ám a kormány cigányokkal kapcsolatos programja az elmúlt években inkább a botrányokról volt hangos, Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz és a korábban általa vezetett Országos Roma Önkormányzathoz pedig számos ügy kapcsolódik. A szervezetnél már legalább fél tucat nyomozás zajlik, egyebek közt hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanúja miatt is vizsgálódnak a hatóságok. Ennek ellenére a Fidesz már megállapodott Farkas Flóriánnal, illetve az általa vezetett Lungo Drommal, hogy stratégiai partnerségben készülnek a jövő évi országgyűlési és a 2019-es önkormányzati választásra.

– Szerintem Farkas Flórián és fideszes gazdái az igazi tehertétel az országnak – kommentálta a miniszter kijelentését Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke. Az LMP szerint az Orbán-kormány a cigányságnak szánt pénzeket ellopta, és tanulás helyett a közmunkát ajánlja. Dúró Dóra az oktatással kapcsolatos kijelentésekre reagálva azt mondta, hogy a Jobbik álláspontja szerint bentlakásos iskolákban kellene elhelyezni azokat a gyerekeket, akiknek családjaiban nincsenek megfelelő körülmények a normális élethez. Ez ugyanakkor szerinte nem etnikai, hanem szocializációs kérdés. Megkerestük az Országos Roma Önkormányzatot is, ám azt a választ kaptuk, hogy Balogh János elnök szabadságon van, így nem tud felelni kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.