Nyolcvanezer adag védőoltás Kárpátaljának

Az Emmi a régió teljes lakosságának biztosítaná a vakcinákat, ezzel hazánk járványügyi biztonsága is erősödhet.

Hutter Marianna
2017. 12. 22. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal rosszabb helyzetben van a határokon túl élő Kárpát-medencei magyarság a védőoltások jelentette járványügyi biztonság szempontjából, mint a Magyarországon élők – ezzel indokolta az Emberi Erőforrások Minisztériuma lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásában, hogy miért kívánnak a régióban ingyenes oltásokat biztosítani. Mint ismert, nemrégiben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a kormányinfón, hogy a határon túli területet vakcinával fogja segíteni a magyar kormány, lapunk ezt követően kért tájékoztatást a részletekről.

Az Emmi válaszából kiderül: a lépés nemcsak a határon túli magyarságot érinti, hanem Kárpátalja teljes lakosságát. Felhívták rá a figyelmet, hogy a védőoltások kiterjesztése nemcsak a nemzeti összetartozás erősítésének lehetősége, hanem a határainkon túlról érkező járványügyi kockázat csökkentésének eszköze is egyben. Tehát hazánk járványügyi biztonsága is erősödik, egyebek között azzal, hogy az érintett gyermekek fertőzésének megelőzésén túl a kárpátaljai lakosság átoltottsága is nő. Utóbbi azért is fontos, mert az érintett régió lakosai gyakrabban utaznak hazánkba.

Miután Magyarország célja a Kárpátalján hiányzó oltóanyagok pótlása, a közbeszerzési eljárás során azokat az oltóanyagokat és olyan mennyiségben szerzi be a magyar kormány, ahogy azt a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal egészségügyi főosztálya kérte. Ezek alapján a kormány négyféle kombinált oltásra írt ki közbeszerzést novemberben, ezekből összesen 68 ezer adagot kívánnak beszerezni. A vakcinák közül három a diftéria, a tetanusz, illetve a szamárköhögés megelőzésére szolgál, egy a kanyaró, a rubeola és a mumpsz (MMR) ellen nyújt védettséget. Mint az Emmi válaszában jelezte, a fentieken túl a kormány az ukrajnai kanyarójárvány kapcsán felajánlott ötezer adag MMR-oltóanyagot, amelyet 2017 márciusában át is adott Kárpátaljának. Miután a kárpátaljai egészségügyi főosztály jelezte, hogy szükségük lenne hatezer adag influenza elleni vakcinára is, Magyarország ebben az esetben is felajánlotta a szükséges mennyiséget hazai gyártású oltóanyagból, ezt várhatóan hamarosan el is szállítják Kárpátaljára.

Az Emmi megjegyezte: Ukrajna számára eddig oltóanyagot nem szereztünk, hanem a magyar nemzeti immunizációs program keretében vett vakcinákból adtunk, tehát erre külön nem költött a kormány. Az átadott oltóanyagok közül az MMR-oltások értéke 8,1 millió forint volt, míg az influenza elleni oltásé közel 7,2 millió forint.

Mint ismert, lapunk számolt be elsőként arról a napokban, hogy bár a kormány az elmúlt időszakban fontolóra vette több olyan védőoltás támogatását is, amelyért jelenleg fizetni kell, egyelőre úgy tűnik, csak a bárányhimlő elleni vakcina lesz ingyenes és egyben kötelező. Emellett egyes egészségügyi dolgozók a kanyaró elleni oltást kaphatják meg önköltség nélkül. Így például továbbra is mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak a szülőnek, aki szeretné, ha kisgyermeke az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B ellen is védve lenne. Ugyanis 12 hónapos kor előtt négy oltás szükséges egy kicsinek, ez pedig összesen hozzávetőleg 120 ezer forintos költséget jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.