Újra vizsgálják a hatóságok a Pápay klán lemészárlását

Ismét vizsgálni kezdték a húsz évvel ezelőtt történt dunaszerdahelyi mészárlás körülményeit. A csallóközi Fontana bárban a Pápay klán tíz tagját végezte ki három kommandósnak öltözött bérgyilkos.

2019. 02. 24. 7:23
null
Horváth Lehel azt állítja, ő végzett Sátor Lajossal Forrás: Parameter.sk/Cséfalvay Á. András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz éve, 1999. március 25-én kora este három, kommandósnak öltözött bérgyilkos símaszkban berontott a dunaszerdahelyi Fontana bár emeleti különtermébe.

„Rendőri akció!” felkiáltással a földre fektették a Pápay klán tíz vezetőjét, köztük magát Pápay Tibort is, majd Agram minigéppisztolyokból összesen 113 lövéssel kivégezték őket. Kilencen a helyszínen, egy ember a mentőautóban halt meg. Percekkel a vérengzés előtt K. Norbert, Pápay nagymegyeri barátja és Écsi Béla, az egyik alvezér távozott, ám utóbbit 2003-ban szintén megölték.

A Paraméter felvidéki oknyomozó portál szerint az 1997-től zajló dunaszerdahelyi maffiaháború után 1998-ban a Sátor Lajos nevével fémjelzett bűnszervezetet kiszorította a csallóközi városból a Pápay klán, és Sátorék magyarországi „száműzetésbe” kényszerültek. A mészárlás a Sátor klán visszatérése miatt történt.

A mentőautóban haldokló maffiózó azt mondta a vele utazó rendőrnek, nem Pápay szervezte a találkozót, hanem a szlovák titkosszolgálat (SIS) egyik tisztje hívta meg erre az estére Pápayt a legkedvesebb barátaival és megbízható embereivel együtt. Az mindenesetre beszédes, hogy a klán rendszerint szerdánként jött össze a Fontanában kártyázni.

A mészárlás szervezésével Raisz Szilárdot és Csabát gyanúsították meg, ám 2005-ben kiszabadultak a vizsgálati fogságból, majd 2008-ban eltűntek.

Horváth Lehel azt állítja, ő végzett Sátor Lajossal Fotó: Parameter.sk/Cséfalvay Á. András

Maradványaikat 2011-ben találta meg a rendőrség Horváth Lehel csótfai birtokán. Ott, ahol később még két holttestet találtak. Horváth 2016-ban tett vallomást, mire a Sátor klán még élő tagjai közül kilencet letartóztattak, s egyikük a börtönben öngyilkos lett. Horváth azt vallotta: a Raisz fivéreket Sátor Lajos, Sátort pedig ő maga lőtte le 2010 novemberében, s a holttestet a fivérekhez közel temette el egy munkagéppel. A klán tagjai később kiásták és elvitték a holttestet, amely nem került elő.

A Paraméter újságírójának Sátor tízéves bujkálásáról Horváth azt mondta: „itt volt a környéken... ő itt úgy mászkált, mint én vagy bárki más. Szabadon mozgott itt, szabadon, mint a madár.” Azt már szlovák rendőröktől tudjuk, hogy Sátor gyakran Győr környékén húzta meg magát. A per során kiderült, Milan Lucansky akkori országos rendőrfőkapitány Komáromban – nem sokkal a férfi halála előtt – találkozott vele. Sátor ekkor hajlandó lett volna kitálalni, aztán eltűnt.

Horváth szerint a Fontanában a mészárlásban a Csonti becenevű bandatag, valamint Sátor magyar barátja, H. Sándor is részt vett. Ez utóbbit azonban a szlovák rendőrök kizárták a korábbi, 2011-es nyomozás során. A dunaszerdahelyi mészárlást túlélő K. Norbertet idén január első hetében védett tanúként hallgatták ki a Sátor klán perében.

Azt nem tudni, hogy milyen információkat osztott meg a nyomozókkal, ám vallomása után újraindult a nyomozás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.