Brüsszel pontról pontra az ENSZ migrációs paktumát valósítja meg

Egy tőről fakad az ENSZ migrációs paktuma és az EU-s bevándorláspolitika, s Brüsszel felhatalmazás nélkül próbálja becsempészni a csomagot az uniós jogba — jelentette ki lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Az Európai Bizottság jogi szolgálata által készített jelentés minden EU-tagállamnak kötelezővé tenné a migrációs csomag elfogadását; ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérdéseket tesz fel a Külügyek Tanácsának mai ülésén Brüsszelben.

Forrás: MN2019. 03. 18. 6:30
null
A nemzetközi szervezet a világ összes államára rákényszerítené a bevándorlókat Fotó: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Beigazolódott, hogy európai uniós szervek mindenféle felhatalmazás nélkül próbálják kerülő utakon becsempészni az ENSZ elvileg nem kötelező erejű migrációs paktumát az uniós jogba – jelentette ki lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az Európai Bizottság (EB) jogi szolgálata által készített, nyilvánosságra került jelentéssel kapcsolatban.

A gyakorlatilag titokban készült dokumentum – Brüsszel korábbi hivatalos álláspontjával ellentétben – minden EU-s tagállamra rákényszerítené a globális csomagot. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a brüsszeli Külügyek Tanácsa mai ülésén napirendre veteti a jelentés kérdését, és választ vár arra, hogy készülnek-e hasonló titkos dokumentumok.

Szánthó Miklós a lopakodó jogalkotás tipikus esetének nevezte, hogy amikor politikai szinten nem sikerül megalkotni egy kötelező jellegű keretrendszert, akkor politikusok helyett jogászok értelmezik a szöveget beleértésekkel, analógiákkal, úgy, hogy azzal valójában jogot alkotnak. A jogász egy tőről fakadónak nevezte az ENSZ-dokumentumot és az uniós migrációs politikákat.

Szavai szerint ezt mutatják az uniós bevándorláspolitikai deklarációk és a bírósági joggyakorlat is, valamint az, hogy az EB jogi szakszolgálata rögzíti: a paktum „jogi hatással bír, mivel határozottan képes befolyásolni az unió által elfogadott jogszabályok tartalmát”. – Ezt a „szakértők” még azzal is alátámasztják, hogy a migrációs csomag célkitűzései és az uniós humanitárius fejlesztéspolitikai célok azonosak – fogalmazott az igazgató.

– A valóság elkendőzésére szolgált az az érvelés, miszerint a migrációt pozitívumként beállító paktum nem lesz kötelező érvényű, hiszen az ENSZ és az EU-s döntéshozók bevándorláspárti része nem megállítaná a bevándorlást, hanem az illegálisból legális migrációt faragva azt pusztán kontroll alatt tartanák – fejtette ki a szakjogász.

A nemzetközi szervezet a világ összes államára rákényszerítené a bevándorlókat
Fotó: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali

Szerinte erre utal az, hogy a bizottságnak az elmúlt időszakban napvilágot látott migrációs előterjesztései pontról pontra valósítják meg a globális csomagot, sőt a migránsvízumra vonatkozó javaslat hivatkozza is a dokumentumot.

– A folyamat abból a szempontból sem meglepő, hogy a globális alkotmányjog híveiként az emberi jogi fundamentalisták régóta alkalmazzák a lopakodó jogalkotást. Ugyanígy jártak el a genfi menekültügyi konvencióval is, hiszen abban csak arról van szó, hogy menedékjog az úgynevezett első biztonságos országban jár – mutatott rá.

– Azonban különféle NGO-k, „tudományos körök” folyamatos „szakértéseikkel” átértelmezték a szöveget úgy, hogy a menedékjogot ma már egyféle globális szociális ellátáshoz való jogként fogják fel sok helyen.

Az ENSZ migrációs paktumának nem kötelező jellegéből is így akarnak a nyílt társadalom hívei kötelező jogi normát varázsolni, hogy ezzel is megkönnyítsék a globális migrációs folyamatokat, amelyek vágyaik szerint elvezetnek majd a multikulturális világfalu létrejöttéhez – értékelt Szánthó Miklós.

A tavaly decemberben elfogadott migrációs csomag univerzális jogként értelmezi a bevándorlást, s nem tesz különbséget a legális és az illegális bevándorlási formák között, sőt kimondja, hogy meg kell könnyíteni az irreguláris státusú migránsok helyzetének legalizálását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.