időjárás 17°C Klaudia 2023. március 20.
logo

Koszorúzással emlékeztek Mansfeld Péter kivégzésének 60. évfordulójára

Forrás: Nemzeti Emlékezet Bizottsága,MTI
2019.03.21. 15:27
Koszorúzással emlékeztek Mansfeld Péter kivégzésének 60. évfordulójára

Koszorúzással emlékeztek Mansfeld Péter kivégzésének 60. évfordulójára március 21-én, csütörtökön Poznań-ban és Budapesten közel egy időpontban.

Budapesten a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium falán helyezett el koszorúkat Mansfeld Péter és Romek Strzałkowski emléktáblájánál Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója, Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese és Láng Zsolt, Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzatának polgármestere.

Poznańban pedig a Mansfeld Péter utcában található emléktáblánál tartottak megemlékezést és helyezték el az emlékezés koszorúit a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN), az 1956-os lengyel civil szervezetek valamint a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem magyar szakja képviseletében.

Láng Zsolt: Mansfeld Péter a szabadságért adta életét

Mansfeld Péter a szabadságért adta életét, olyan fiatalember volt, akivel veleszületett az igazságérzet és a hazafiság – mondta Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) II. kerületi polgármester csütörtökön Budapesten, az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő megtorlás legfiatalabb mártírjának egykori iskolájánál rendezett kerületi megemlékezésen.

Mansfeld Péter halálának 60. évfordulóján a kerületi önkormányzat a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziummal tartott megemlékezést, amelyen Láng Zsolt elmondta, hogy Mansfeld Péter 1956-ban nem volt még 18 éves sem, nem akart hős lenni, nem dédelgetett világmegváló gondolatokat – olvasható a kerület MTI-hez eljuttatott közleményében.

A polgármester úgy fogalmazott: Mansfeld Péter „egyszerű rózsadombi srác volt, akivel veleszületett az igazságérzet és a hazafiság”. Csatlakozott a Széna téri harcosokhoz, de nem fogott fegyvert, szállítási feladatokat végzett a forradalmároknak. Az ellene zajló koncepciós perben nem árulta el társait, ragaszkodott igazához, aminek az lett a következménye, hogy a kommunista hatalom kivégeztette – mondta el Láng Zsolt.

A megemlékezők megkoszorúzták az iskola falán lévő Mansfeld Péter-emléktáblát, valamint az 1956. június 28-i poznani sortűz során 13 évesen életét vesztett lengyel Romek Strzalkowski emléktábláját.

Láng Zsolt a megemlékezést követően a Mansfeld Parkban is elhelyezte az emlékezés virágait a mártír szobránál – olvasható a II. kerület közleményében.

Mansfeld Pétert 1959. március 21-én, néhány nappal 18. születésnapjának betöltése után végezték ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.