Szanyi Tibor: Soha nem volt napirenden a kvóta

Noha Brüsszel az elmúlt években számos kísérletet tett az Európába érkezett migránsok szétosztására a tagállamok között, a szocialista Szanyi Tibor a Magyar Nemzet kérdésére azt bizonygatta: a menekültkvóta kérdése soha nem volt terítéken az Európai Unióban.

Magyar Nemzet
2019. 03. 02. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár 2015 óta több kísérlet történt Brüsszelben arra, hogy az Európába érkezett migránsokat alkalmi vagy állandó jelleggel szétosszák a tagállamok között, illetve hogy megbüntessék azokat az országokat, amelyek nem akarnak bevándorlókat befogadni, a szocia­lista Szanyi Tibor pénteken a Magyar Nemzetnek azt mondta: „Menekültkvóta soha nem volt terítéken az Európai Unióban, jelentsen ez akármit is.”

– Egyetlen korlátozott és kísérleti projekt volt, amely a menekültkérelmek elbírálásának terheit kívánta kvótarendszerbe foglalni, de ez sikertelennek bizonyult, ezért az ilyen típusú megoldások lekerültek az asztalról. Jó pár éve az önkéntesség elve működik – állította az MSZP európai parlamenti (EP) képviselője.

Ismert ugyanakkor, hogy az EP 2017 novemberében megszavazta a svéd liberális Cecilia Wikström jelentését, amely a dublini rendszer reformjának részeként a menedékkérők felső korlát nélküli áthelyezését és a befogadásuktól vonakodó tagállamok szankcio­nálását irányozta elő. A bevándorláspárti olvasatban a parlamenti igen „mindössze” az intézményközi tárgyalások megindítását jelentette. Utóbbi felvetésre Szanyi Tibor elmondta: nem tudja értelmezni a kategorizálást, ugyanis az unió­ban nem ismer sem bevándorláselleneseket, sem pedig bevándorláspártiakat.

„Olyan ez, mintha időjáráspártiakat vagy időjárás-elleneseket emlegetnénk annak kapcsán, hogy egyesek fűtik, mások hűtik a házukat.”

Mivel a szocialista politikus is a jelentés megszavazói között volt, megkérdeztük, hogy ma újra zöld jelzést adna-e a vitatott dokumentumnak, de kérdésünkre nem kaptunk választ a szocialista politikustól.

Szanyi Tibor a mindeddig sikertelen migrációs reform kapcsán arról beszélt: nem az Európai Parlament, hanem a kormányokat tömörítő Európai Tanács tűzte zászlajára a célt, „ám nem jutottak megállapodásra, elsősorban a minden előrelépést hisztérikusan elutasító Orbán-kormány miatt”.

– Csak fontos részmegoldások születtek, például a Frontex megerősítése – húzta alá a politikus, aki az MSZP európai kampányprogramját részben úgy jellemezte: a befogadásnak van határa, a szolidaritásnak nincs.

– Az illegális migrációt nem támogatjuk! – utasította vissza a felvetést Szanyi Tibor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.