Egészséges életre nevelik az orvostanhallgatókat is

Új tantárgy indul szeptembertől a Semmelweis Egyetemen, amelynek keretében népegészségügyi szűréseket végeznek majd az orvostanhallgatók. Ezzel egyrészt a megújuló képzés a megelőzést középpontba helyezve gyakorlatorientáltabbá válik, másrészt a lakosság egészségi állapota is javulhat, hiszen a szűréseket munkahelyeken, iskolákban, egészségügyi intézményekben végzik majd.

Szilágyi Anna
2019. 05. 14. 6:41
László István; Korcsmárosné Melherr Erzsébet
A leendő doktorok gyakorlati ismereteit is bővíteni szeretnék az új tantárggyal Fotó: MTI/Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tanulmányi kreditpontot kapnak szep-tembertől azok az orvostanhallgatók, akik tantárgyi keretek között egészségfejlesztést, szűréseket végeznek – jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hétvégén. A februári ülésen megalapított Semmelweis Egészségfejlesztési Központ és a Népegészségügyi Intézet együttműködésében induló tantárgy a képzés reformjának fontos elemét képezi. A kötelező kurzus célja az egészségmegőrzéshez, népegészségügyi szűrésekhez kapcsolódó gyakorlati ismeretek átadása.

– A 2019 őszével kezdődő tanévben a gyakorlati képzést előtérbe helyezve újítjuk meg a magyar orvosképzést, amelynek köszönhetően a betegágy mellé már jelentős gyakorlati tapasztalattal érkeznek meg a fiatal orvosok – fogalmazott Merkely Béla. A rektor elmondta, a fejlett országokhoz hasonlóan hazánkra is jellemzők az olyan népegészségügyi problémák, mint az egészségtelen életmód, a szív- és érrendszeri vagy akár a daganatos megbetegedések. – Éppen ezért az orvosok képzése során is szükséges az egészségmegőrzéshez, népegészségügyi szűrésekhez kapcsolódó gyakorlati ismeretek elsajátítása, vagyis a megelőzést a középpontba helyező szemléletformálás – hangsúlyozta.

A leendő doktorok gyakorlati ismereteit is bővíteni szeretnék az új tantárggyal
Fotó: MTI/Oláh Tibor

A tantárgyi keretek között végzett egészségfejlesztési tevékenységnek, a prevenciós oktatásnak és az elvégzett szűrésnek köszönhetően gyarapodnak a hallgatók gyakorlati ismeretei, a lakosság pedig jobban hozzáfér majd a szűrésekhez. A rektor hozzátette, mivel egy orvosképzéssel foglalkozó egyetemnek feladata a hallgatók egészségre nevelése is, ezért, hasonlóan az iskolákhoz, az ősztől megújuló képzési rendszerben minden karon és évfolyamon tantárgyként vezetik be a rendszeres testnevelést. Merkely Béla kiemelte, mivel a Semmelweis Egyetem jó példával is szeretne elöl járni, ezért a jövőben nemcsak a betegellátásban, de a lakosság egészségének megőrzésében is vezető szerepet kíván betölteni.

– Módszertani központként segíteni kívánjuk egyrészt a lakosság egészségi állapotának a javulását, másrészt az egyetemi hallgatók prevenciós fókuszú szemléletbővítését, gyakorlati készségeik fejlődését – fogalmazott a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ vezetője. Papp Magor elmondta, céljuk, hogy olyan jó gyakorlatokat kínáljanak a magyar lakosság, illetve az egyetemi polgárok számára, amelyek lehetővé teszik az egészségben eltöltött éveik számának növelését.

Az ősztől induló új tantárgyat szeretnék minden orvostanhallgató számára hozzáférhetővé tenni, egyrészt a gyakorlati képzés megerősítésének érdekében, másrészt azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a diákok mindennapjaiba beépüljön az egészséges életvitel.

– Az új tantárggyal az egyetem közvetlenül hozzá tud járulni a magyar lakosság egészségi állapotának javításához, hiszen a szűréseket munkahelyeken, iskolákban, egészségügyi intézményekben tervezik megvalósítani – összegezte Papp Magor.

Az Egészségfejlesztési Központ a prevenciós tantárgy bevezetése mellett – a Medical Online beszámolója szerint – egy egészségfejlesztő könyvet is kiad, amely elsősorban a laikusoknak szól majd, az egyetemen pedig teljes egészségfelmérést végeznek a hallgatók és a dolgozók körében egyaránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.