Nincs kegyelem: Halál vár azokra, akik dizájnerdrogokat használnak

Nem múlik el olyan nap, hogy ne kerüljön fel a világhálóra drogtól magatehetetlen, gyakran zombiként heverő fiatalokról készült fotó. Varga Péter drogprevenciós szakápoló sokkoló videókban mutat rá, hogy a drogos választhat halál és élet között.

2019. 05. 30. 6:18
null
Az újfajta tudatmódosító szerek gyorsan tönkreteszik használóikat (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diósgyőri piac közelében három sajószentpéteri tizenéves fetrengett néhány napja zombiként az egyik pavilon tövében. Herbál teperte le őket. Túlélték. Meztelenre vetkőzött kedden Budapesten, a Kálvin téren egy fiatalember, egy arra járó hölgybe karolt, hogy az átvezesse őt az esőtől csúszós zebrán, majd átérve elvágódott. A mentők megmentették az életét.

A zene néven emlegetett dizájnerdrogtól vesztette el önmagát és majdnem az életét. Szintén kedden Nagybátonyban a helyi P. G. 3-4 órán keresztül az önkívületi állapot határán táncolt.

Az újfajta tudatmódosító szerek gyorsan tönkreteszik használóikat (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A fiatal drogos dílerének annyit üzent a legnagyobb közösségi portálon Orosz István, aki a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályát vezette egykor: tudja, hogy P. G. szabad akaratából vásárolja a „pszichoaktív sz…rt”, de amikor meghal, a családja nem lesz kíméletes a kábítószerárussal. Két temetés lesz egyszerre…

A nyomozó az üzenetéhez Varga Péter drogprevenciós ápoló videóját csatolta. A 34 éves szakember ebben bemutatja az egyenes utat a drog bevételétől a temetésig.

Vargát Németországban, Mecklenburg–Elő-Pomeránia Leezen nevű településén értük utol, ahol a Helios Klinika drogprevenciós ápolója immár öt éve. A hajdúnánási fiatalember 2003-ban érettségizett, elvégezte az egészségügyi ápolói iskolát, 2004-ben már segédápolóként helyezkedett el az ikertestvérével és a bátyjával együtt. Az egész családja az egészségügyben dolgozott és dolgozik ma, a három fiú azonban 2014-től Németországban teszi mindezt. – Anyagi és erkölcsi okai voltak a távozásunknak.

Hó közepén már nem volt pénzem, ráadásul fekáliapucolónak néztek – sorolta távozásának okait Varga Péter a Magyar Nemzetnek. Négy éve megnősült, magyar felesége itthon kutyatenyésztéssel foglalkozik; egyelőre működik a távházasság.

– Debrecenben, az egyetemi polgárőrségben dolgozva találkoztam először a droggal. Ápolóként aztán nap mint nap szembesülök azzal, hogy miként öli meg az embert a drog, gyakran apránként, óriási kínok közepette, ritkábban szinte azonnal.

A dizájner­drogok megjelenésével pedig szabályos orosz rulett kezdődött: 90 százalékos esélye van arra egy herbálosnak, hogy nálunk köt ki a klinikán (akár egyszeri szerhasználat után) – vagy éppen a temetőben.

Nem tehetem meg, hogy nem állok bele és nem verem félre a harangokat: döntsétek el, srácok, lányok, megéri-e felszívni a sz…rt? Gondolkozzatok! – érvel Varga Péter, aki egy héten belül már a harmadik sokkoló videóját tette közé Drogprevenció picit másként címmel. Az ápoló keményen, időnként nyersen veszi végig a videókban, hogy mi vár a szerhasználóra.

Mielőtt áttérnénk erre, nézzük, mi is a dizájnerdrog: új típusú pszichoaktív szer, szintetikus cannabinoid, amit herbál, műfű vagy bio néven is ismernek a használók.

Ez a szer az, aminek használata elsősorban az olcsósága miatt megdöbbentő mértékben növekszik a fiatalok és különösen a mélyszegénységben élők körében. Az egy korsó sör áráért hozzáférhető, azonnali, rendkívül erős hatást kiváltó szerek az évtized elején jelentek meg hazánkban, és kezdték el használni előbb a fiatalok, majd rohamosan elterjedt a szegénynegyedekben, ahol mára az amfetaminokat, a füvet, a heroint, sőt az alkoholt és a nyugtatókat is kiszorították. 2010-es adatok szerint az ország több mint 1600 gettószerű épületegyüttesében, településén élő 300 ezer ember 65-70 százaléka használja az új szereket.

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2018-as éves jelentése szerint egy középiskolások körében készült vizsgálat szerint a második leggyakrabban fogyasztott szer az új dizájnerdrog: minden tizedik diák próbálta már életében, a fiúk 11,3 százaléka, a lányok 8,7 százaléka.

A szakiskolában tanulók (15,6 százalék) körében csaknem háromszor elterjedtebb a fogyasztása, mint a gimnáziumokban (5,8 százalék). Jellemzőbb a fogyasztás a fővárosban (12,7 százalék), a csonka családban (14,1 százalék) és a rossz anyagi körülmények (16,6 százalék) között élők körében.

A Drogmentes Info portál szerint a „zene” és az „Évi” nevű dizájnerdrogokat jogosan nevezik „vetkőződrogoknak” is, hiszen használóik a szó legszorosabb értelmében vetkőző őrültekké változnak, miután az egyik hallu­cináció, amit ezek a szerek okoznak, az, hogy olyan érzetet kelt, mintha bogarak másznának a bőrön, illetve a bőr alatt.

A vetkőző ezektől a bogaraktól akar szabadulni. A portál szerint a 16 éven aluli magyar fiatalok 40 százaléka már kipróbált valamilyen dizájnerdrogot. Az olcsó anyagok pontos összetételével azonban terjesztőik sincsenek tisztában. Némelyikük hatása akár a heroinnál is durvább, emiatt rendkívül veszélyesek.

Nézzük, mit mond a drogpreven­ciós ápoló, Varga Péter a dizájnerdrogok közül a herbálról, amit „jég” vagy „kristály” néven is szoktak emlegetni. Az úgymond hagyományos kábítószerekkel egészségügyi dolgozóként szembesülve viszonylag egyszerű a helyzet.

A heroin, a kokain, a marihuána, az extasy, a speed és az amfetamin hatóanya­gait pontosan ismerik, az orvos ránézésre szinte azonnal megmondja a tünetek alapján, hogy mit használt a hozzá került páciens. Azonnal megkezdhető az egészségügyi ellátás, addig is, amíg a laborvizsgálatok meg nem mutatják, hogy mennyi szert használt a páciens. A szintetikus drogokkal azonban homlokegyenest más a helyzet.

Mik a herbál hatásai? Nehézkes rea­gálás, megváltozott időérzék, pánikrohamok, öntudatvesztés, súlyos paranoia, lehetséges öngyilkosság, hallucinációk. Néhány herbálhasználó embereket gyilkolt.

Tünetek: émelygés, hányás, nagyfokú izzadás, testi görcsök, heveny vesekárosodás, gyors pulzus, magas vérnyomás, a szív vérellátása romlik, görcsös epilepsziás rohamok, szélütés. Tüdőgyulladás. Szívizomgörcs. Szívroham. Légzőizomgörcs. Eredmény: a páciens ápolásra szorul, lehet, hogy élete végéig; ha szerencséje van, a vég gyorsan jön.

– Meg fogsz halni! – vágja egyenesen a szintetikus drogot használók szemébe videójában Varga Péter. – Kóma! Éber kóma, mély kóma, egyik jobb, mint a másik! Így szívd el azt a sz…rt!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.