Dömötör Csaba: A V4-ek egysége fontos körülmény az EU-csúcson

– Egyre inkább halványulnak a csúcsjelöltek esélyei, amely a kormány szempontjából azért fontos, mert mind Manfred Weber, mind pedig Frans Timmermans megtámadták Magyarországot – jelentette ki Dömötör Csaba, a miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A politikus megerősítette: a magyar kormány csak olyan jelöltet támogat az Európai Bizottság elnöki tisztségére, aki tiszteli a nemzetállamokat, kereszténydemokrata nézeteket vall és fellép a migráció ellen. Dömötör Csaba szerint a jelenlegi csúcsjelöltek nem tartoznak ebbe a körbe.

Forrás: Hír TV2019. 06. 21. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A V4-ek régiója egyre erősebben áll a lábán, ezt demonstrálják az elmúlt évek folyamatai. Mindez a gazdasági növekedésben is kimutatható, amely magasabb, mint az uniós átlag. Dömötör Csaba szerint ennek politikai következménye is van: az egység ugyanis annak ellenére erős, hogy a különböző országokban nem azonos pártcsaládok vannak kormányon.

Az államtitkár szerint az uniós tárgyalássorozatnak a V4-es csoportosulás jó eséllyel vág neki. Az EU-csúcsról, amelyen az állam- és kormányfőknek a legfontosabb uniós intézmények következő vezetőiről kell dönteniük Zöldhegyi Katalin, a Hír TV munkatársa tájékoztatta műsorunkat. A brüsszeli tudósító szerint Manfred Webernek nincs sok esélye, ugyanis Boyko Borissov bolgár miniszterelnök nemrég azt mondta az újságíróknak, hogy Donald Tusk három nevet fog javasolni az Európai Bizottság élére. Ez minden bizonnyal a csúcsjelölti rendszer végét is jelenti.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető arra vonatkozó kérdésére, hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy a négy legfontosabb pozíció valamelyikét közép-európai politikus töltse be, Zöldhegyi Katalin elmondta, a Tusk-kabinet háttérbeszélgetésén elhangzottak alapján az EU külügyi főtárgyalójának posztjának betöltésére van a V4-es országokból érkezőnek a legnagyobb esélye.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.