időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

„Orbán Viktor számít rám a viták megnyerésében”

Baranyai Gábor
2019.06.28. 05:50
„Orbán Viktor számít rám a viták megnyerésében”

Egymást kölcsönösen tisztelő, egymással együttműködő nemzetek Európájára épül a magyar kormány uniós stratégiája – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit leendő igazságügyi miniszter. Az uniós kapcsolatokért felelős államtitkár – akit két héten belül kineveznek tárcavezetőnek – az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte a magyar álláspont hathatós képviseletét a migráció kapcsán. Beszélt arról is, felkészült rá, hogy fiatal kora miatt sokan fogják támadni, de mint mondja, készen áll rá, hogy tanuljon.

– Az igazságügyi posztra való jelölésem hatalmas szabadsággal és egyben hatalmas felelősséggel is jár. A miniszterelnök úr azzal is megbízott, hogy hajtsam végre a kormány uniós stratégiáját, ami az egymást kölcsönösen tisztelő, egymással együttműködő nemzetek Európájára épül – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Varga Judit.

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára azt is elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök az európai ügyekben zajló viták megnyerésében számít rá, illetve a személyes segítségét kéri ahhoz, hogy az uniós színtéren, elsősorban az Európai Tanácsban a kormányfő hatékonyan tudjon fellépni magyar érdek képviseletében.

A leendő tárcavezető szerint az egyik legnagyobb kihívás a modern kori népvándorlás, a migráció kapcsán a magyar álláspont hathatós képviselete.

– Uniós ügyekért felelős államtitkárként idáig is rálátásom volt a magyar uniós politikára, az én szemszögemből nézve ehhez most hozzárendelték az Igazságügyi Miniszté­riumot, a két portfólióelem egyaránt kiemelten fontos – mondta Varga Judit, hozzátéve: nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a mai uniós jogalkotás a nemzetállami jogalkotás nagy részét lefedi, befolyásolja.

A kormánypárti politikus azt is elmondta, hogy továbbra is szoros együttműködésre számít a kormánypártok listavezetőjeként május végén európai parlamenti mandátumot szerző, az igaz­ságügyi miniszteri posztról leköszönő Trócsányi Lászlóval.

– Ez fordítva is igaz, természetesen én is mindenben támogatni fogom a magyar uniós politika sikerét, arra törekszem, hogy a legtöbb szakmai támogatást megkapják a magyar képviselők – jegyezte meg. Az államtitkár arról is tájékoztatta lapunkat, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók bérrendezésére még az ősszel sor kerül, hiszen a bírák illetménye méltatlanul alacsony, amin a kormány szeretne változtatni.

A leendő minisztert két héten belül kinevezhetik a tárca élére
Fotó: Miniszterelnökség/Botár Gergely

Varga Judit annak kapcsán, hogy ő lesz a kormány egyik legfiatalabb politikusa, úgy fogalmazott: a miniszterelnök azt mondta, a fiataloké a jövő, és felkészült arra, hogy a kora miatt sokan fogják támadni.

– Meg akarok maradni annak, aki voltam. A miniszteri rang számos reprezentatív feladattal jár, de mindezt nem szeretném túldimenzionálni. Rengeteg dolgot kell még megtanulnom, erre koromnál fogva is készen állok, a feladat elvégzése szempontjából pedig az, hogy egy tárcavezető férfi-e vagy nő, szerintem irreleváns – fogalmazott Varga Judit, aki arról is tájékoztatott, hogy miniszteri kinevezésére két héten belül sor kerül.

Mint arról beszámoltunk, Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát jelöli igazságügyi miniszternek Orbán Viktor miniszterelnök, miután a jelenlegi tárcavezető, Trócsányi László elfoglalja képviselői helyét az Európai Parlamentben. A kormányfő szerdán délután egyeztetett a jelölttel, és ennek alapján Varga Judit igazságügyi miniszteri kinevezésére tesz javaslatot Áder János köztársasági elnöknek. Orbán Viktor kezdeményezi Kövér Lászlónál, az Országgyűlés elnökénél Varga Judit kinevezés előtti bizottsági meghallgatását is. A jövőben a Varga Judit vezette igazságügyi tárcához tartoznak majd a kormányon belül az európai uniós ügyek is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.