időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Szájer József: A néppárti frakció teljes jogú tagjai vagyunk!

Judi Tamara (Brüsszel)
2019.06.04. 16:30
Szájer József: A néppárti frakció teljes jogú tagjai vagyunk!

A Fidesz teljes jogú tagja az Európai Néppárt (EPP) újjáalakuló parlamenti frakciójának. Sőt. A magabiztos választási teljesítményünk épphogy lehetővé teszi, hogy a fajsúlyos politikai bizottságokra koncentráljunk, és ezekbe delegáljunk politikusokat – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szájer József cáfolva a sajtóban megjelent híreszteléseket, miszerint a kormánypárt képviselői ezentúl nem tölthetnek be vezető tisztségeket a néppárt parlamenti frakciójában.

Közben az EPP részéről is jelezték: bár márciusban valóban felfüggesztették a Fidesz tagságát a pártcsaládban, a magyar kormánypárt a parlamenti frakcióban teljes jogú tagságot élvez, így a Fidesz politikusai bármelyik pozíciót megpályázhatják. Mint írták, a felfüggesztést a frakció szabályzata sem teszi lehetővé.

Korábban a Népszava számolt be róla, hogy „ az EP-ben lefokozzák a fideszeseket” és a frakció ugyanazokat a szabályokat alkalmazza, mint a pártcsalád.

Szájer József – aki a holnapi alakuló ülésig a parlamenti frakció alelnöke – a hazugságnak bizonyuló hírrel kapcsolatban azt is elmondta: ő maga tizenöt évig töltött be vezető szerepet a néppárt elnökségében, és már tavaly novemberben jelezte, hogy szeretne háttérbe vonulni. Ezért sem pályázott újra a frakció alelnöki posztjára. A jelentkezés határideje ma délelőtt tíz óra volt.

– Egyébként sem a parlamenti alelnöki tisztségért, sem a frakció alelnöki tisztségéért nem indultunk – hangoztatta a Fidesz politikusa, hozzátéve: a választásokon elnyert tizenhárom mandátum épphogy lehetővé teszi, hogy a kormánypárt ezentúl a fajsúlyos parlamenti bizottságokra koncentráljon, és ezekben pályázzon meg tisztségeket: „Erre korábban nem volt lehetőségünk”

A Népszava másik értesülését – miszerint a pártcsalád novemberben dönt a Fidesz tagságáról – Szájer József szintén cáfolta.

– Nem tudunk pontos időpontot. Akár holnap is megszülethet a döntés. Annyi bizonyos, hogy az egyeztetések jelenleg is zajlanak, és ezek függvényében döntünk majd – fogalmazott lapunknak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.