Bármennyire nem hangzik romantikusan, az esküvőszervezés első és egyik legfontosabb lépése nem a dátum kitűzése, hanem a költségterv készítése és annak meghatározása, mennyit szeretne a pár költeni a nagy napra. Vannak ugyanis olyan tételek és szolgáltatók, amelyek díjai nagy mértékben meghatározzák a kiadásokat: helyszín, ételek és italok, fotós, dekoros, cukrász, ruhakölcsönzés vagy varrónő, sminkes, fodrász, zenekar, ceremóniamester. Legalább két-három helyről érdemes árajánlatot kérni, hogy lássuk, milyen különbségek vannak. A helyszín kiválasztása és az esküvői menü, beleértve az italokat, igen nagy részét teszi ki a kiadásoknak, ezért érdemes ezzel kezdeni a listát.
Vissza a természetbe!
Az utóbbi években háttérbe szorultak a nagyvárosi szállodák és éttermek, a szerelmesek egyre inkább a természetközeli helyeket keresik, hogy a hétköznapok forgatagából szeretteikkel karöltve elvonuljanak a nagy napon, ebből adódóan a vízpartok, a borászatok, a füvészkertek és az üvegházak a legnépszerűbb helyszínek. – Egy ilyen hely nemcsak azért lehet jó választás, mert a násznép kiszakad a mókuskerékből, és a növények közelsége meghitt hangulatot teremt, hanem azért is, mert több százezer forintot spórolhatunk a dekoráción. Egy harmonikus, részletgazdag rendezvénytér ugyanis nem igényel annyi virágot, papírmasét vagy épp háttérfalat a fotózáshoz – részletezte Soós Dorottya, a Babérliget Kúria értékesítési igazgatója.
Magyarország legdivatosabb vidéki helyszíneinek bérlése ételek és italok nélkül egy-másfél millió forintba kerül, igaz, az ár az egész hétvégére vonatkozik. A háromnapos lakodalom előnye, hogy a szűk család már az esküvő előtti napon megérkezhet és együtt hangolódhatnak, pihenhetnek vagy segíthetnek az utolsó simításokban a párnak. A logisztika és a garantált infrastruktúra miatt ugyanakkor a városi helyszínek sosem fognak kimenni a divatból. Amennyiben az utóbbi mellett döntenek a párok, akkor is érdemes beépíteni a natúr jegyeket, legyen szó az asztalok dekorációjáról vagy a köszönőajándékról. – Nagyon kedvelt dekorációs elemek a különböző fűszernövények, mind látványban, mind illatban úgy érezheti magát a vendég, mintha a természetben időzne – mutatott rá Soós Dorottya.