Karácsonyék menekülnek a kényes kérdések elől

Tarlós István úgy látja, tarthatatlan, hogy baloldali ellenzéki kihívója, Karácsony Gergely és az őt támogató pártok nem akarnak válaszolni a kampányígéreteikkel és zuglói viselt dolgaikkal kapcsolatos kérdésekre. Budapest főpolgármestere szerint igazából két döntő kérdés van: mit mutatott fel az elmúlt öt évben a főváros, és mit a XIV. kerület.

2019. 07. 01. 5:55
A főpolgármester úgy látja, kihívója karaktergyilkosságnak tekint minden szakmai kritikát Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Karácsony Gergely által ígérgetett ingatlanadót a főváros nem vetheti ki, a kerület azonban igen. Karácsony Zugló polgármestereként miért nem vezette be és vetette ki az elmúlt öt évben kerületében az általa most szorgalmazott adót? – értékelte a Magyar Nemzetnek Tarlós István az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson tett kampányígéretet.

A főpolgármester azt is megjegyezte: nincs értékalapú ingatlanadó, mert azt az Alkotmánybíróság a jogbiztonság sérelmére hivatkozva még 2010 januárjában visszamenőleges hatállyal megsemmisítette. – Az ingatlanokat négyzetméteralapon lehet adóztatni, de azt a törvény felülről limitálja. Ezt az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltjének, XIV. kerületi gyakorló polgármesterként pontosan tudnia kellene, de persze miért is pont ezt tudná? – tette fel a kérdést a városvezető. Hozzátette: erre és az ehhez hasonló kérdésekre, például a XIV. kerületet fenyegető fizetésképtelenségre sosincs válasz a baloldali pártok és jelenlegi főpolgármester-jelöltjük részéről.

– Karácsony Gergely és az őt támogató pártok mindig fel akarják szabadítani a kalodában sínylődő budapestieket, miközben igazából két döntő kérdés van: milyen teljesítményt tudott felmutatni az elmúlt öt évben Zugló, és milyet a főváros? Ezekről a kérdésekről azonban nemcsak Karácsony, hanem az ellenzék sem akar beszélni, pedig ez így nem fog menni – jegyezte meg Tarlós István. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fizetésképtelenség megállapításának kezdeményezése se ment át a közvéleménybe, továbbá az is alig, hogy Kovács Balázs (Fidesz–KDNP) képviselőnek Karácsony lassan két hónapja nem ad ki a kerület gazdálkodásra vonatkozó közérdekű adatokat.

Tarlós István szerint abszurd, hogy kihívója karaktergyilkosságnak tekint minden olyan kritikát, kérdést, ami polgármesterségével, zuglói ügyeivel kapcsolatos. – Segítsen már megtudni valaki, hogy mi Karácsony kedvenc itala, virága, könyve, színésze, cukrászsüteménye, mert megértettem, hogy önkormányzati, zuglói, fővárosi teljesítményéről nem szabad beszélni. Vettem a jelzést, mert ezekről már az ellenzéki előválasztáson sem szabadott beszélni – tette hozzá ironikusan Tarlós István.

A főpolgármester úgy látja, kihívója karaktergyilkosságnak tekint minden szakmai kritikát
Fotó: Kurucz Árpád

A főpolgármester a PestiSrácok.hu-n szombaton megjelent interjúban is értékelte az ellenzéki előválasztást, amit közjogilag értelmezhetetlen, de kétségtelenül látványos akciónak nevezett. Azt viszont retardált felvetésnek tartja, hogy neki is el kellett volna indulnia az ellenzéki előválasztáson. A nyertesről, azaz a fővárosi választók mindössze két százaléka által megszavazott Karácsonyról elárulta: végig neki szurkolt, és annak örülne a legjobban, ha Puzsér Róbert is visszalépne, mert így lenne igazán szép megvédeni az eddigi eredményeit.

„Karácsony most nyilván térden állva győzködi Puzsért, hogy tegye is meg” – tette hozzá a főpolgármester. Tarlós István jellemrajtot is adott kihívójáról.

„Az a fő baj, hogy Gergely rendkívül rutintalan, nem is határozott egyéniség, hamar zavarba jön, olyankor kapkod, ezért könnyen ki is játsszák. Valósággal szlalomozik évek óta az ellenzéki széksorok között. Ha kell, vörös csillaggal is, ha kell, szivárványzászlóval is pózol, a kijelentéseit tekintve pedig akár egy sisakos kaméleon is lehetne” – értékelt a főpolgármester, aki szerint Karácsony nem korrupt, csak egy tapasztalatlan, közveszélyes munkakerülő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.