Újpesten felszámolta magát a Magyar Szocialista Párt

Bezúzott Népszava-melléklet, KGB-s vádak, Gyurcsány forintjai – újabb botrányos részletek arról, hogyan játszotta át az MSZP vezetése a DK-nak Újpest országgyűlési képviseletét. Horváth Imre, a kerület korábbi szocialista képviselője újra elindulhat ősszel, most a polgármesteri tisztségért.

2019. 07. 05. 6:12
Horváth Imre; Varga László; Burány Sándor; Bangóné Borbély Ildikó; Korózs Lajos
A volt MSZP-s országgyűlési képviselő 2017 novemberében jelentette be kilépését Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már 2017 májusában, a képviselői irodaházban lévő irodámban meglátogatott Gyurcsány Ferenc egyik embere, aki arról kérdezett, mit szólnék hozzá, ha Újpesten a 2018-as ország­gyűlési választáson a baloldal részéről nem MSZP-s, hanem DK-s politikus indulna – idézte fel a Magyar Nemzetnek Horváth Imre volt szocialista országgyűlési képviselő. A most már független politikust a lépés nem lepte meg, tudta, hogy Gyurcsánynak majd egy évvel a választás előtt sikerült elfogadtatnia, hogy hol induljanak DK-s jelöltek MSZP-sek helyett.

– A szocialista párt akkori elnöke, Molnár Gyula a kérdésemre azt mondta, semmi gond nincs az újpesti szervezettel és a képviselői munkámmal, de a jelölés jogát átadják a DK-nak. Ez tette be nálam a kaput – fogalmazott Horváth, aki már ekkor jelezte a párt vezetésének, hogy így vagy úgy, de ő is el fog indulni, sőt ha kell, kilép a szocialista pártból és függetlenként politizál tovább.

A volt MSZP-s országgyűlési képviselő 2017 novemberében jelentette be kilépését
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– Ezt az ígéretemet megtartottam, és a jövőben is ehhez tartom magam, nem kell semmit az indulásommal kapcsolatban a Fideszre kenni – szögezte le.

Horváth Imre a Magyar Nemzetnek azt is elmondta, hogy a Népszavának a tavaly áprilisi országgyűlési választás előtt volt egy, a Publicus Intézet által készített, 150 ezer példányban kinyomtatott melléklete, ami nem juthatott el az olvasókhoz.

– Puch Laci felhívott, hogy küld nekem a mellékletből, mert bezúzatják, mivel a felmérés eredményeként Újpesten engem, illetve a VII. kerületben Ungár Péter LMP-s politikust jelölték meg a legesélyesebb ellenzéki indulónak – idézte fel.

Az egykori MSZP-s képviselő, mivel nem adta fel politikai ambícióit, a párt vezetésének célpontjává vált, telefonon próbálták lebeszélni, rágalmakat, abszurd hazugságokat – többek között azt, hogy KGB-s volt – terjesztettek róla.

– Végül a DK-s Varju Lászlóval, akinek odaígérték a helyem, találkoztam egy IV. kerületi kávézóban, ahol engem felelősségre vont: hogyan merészelek szembemenni a pártom vezetésével. Mondtam neki, hogy nem vagyok egyetlen pártnak sem a tagja. Talán ötven perc is eltelt, amikor emlékeim szerint felajánlotta, hogy megtéríti a kampányra fordított eddigi költségeimet, csak mondjak neki egy összeget – emlékezett vissza Horváth a DK-s politikussal folytatott beszélgetésre. Azt is elmondta, hogy nem lepte meg Varju ajánlata, mert Gyurcsány Ferenc az országgyűlési választás előtt tartott egyik kerületi DK-s fórumon azt mondta: „Nem lesz Újpesten semmi gond, mert a Horváth Imrének viszek majd némi forintot.”

Horváth a Magyar Nemzetnek is megerősítette, hogy független baloldali politikusként tovább politizál Újpesten, és valószínűleg elindul az őszi polgármester-választáson is.

– Nincs itt az ideje a visszalépésnek – jegyezte meg.

Az újpesti MSZP-alapszervezet leépítése már régen zajlik, a régi, lokálpatrióta baloldali politikusokat mára nagyrészt kitúrták. Így történhetett meg, hogy az egyik legerősebb szocialista körzetet simán átadták a DK Rózsadombon élő jelöltjének, Varju Lászlónak, aki megnyerte a választást 2018-ban.

Az ügyben kíváncsiak voltunk Varju László véleményére. Tőle lapzártánkig nem érkezett válasz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.