Tarlós: Csak olyat ígérek, amit betartok

A főpolgármesterséghez teljesítményeket kell letenni az asztalra, és azokat igazolni is kell – mondta tegnap Tarlós István, aki hosszan sorolta azokat az eredményeket, amelyeket Budapest 2010 óta elért. A harmadik ciklusára készülő városvezető udvariasan elmagyarázta ezt követően az őt provokáló ellenzéki aktivistáknak: nem zárkózott el a vitától, amit azonban feltételekhez kötött, azokra eddig nem kapott választ.

Magyar Nemzet
2019. 09. 26. 6:41
TARLÓS István
A Fidesz által támogatott városvezető immár a harmadik ciklusára készül Fotó: MTI/Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak betartható, reálisan végrehajtható ígéreteket tesz főpolgármester-jelölti kampányában – jelentette ki tegnap Tarlós István a Századvég Alapítvány Budapest című konferenciáján elmondott beszédében, amelyben kifejtette: a kampányokban a legszomorúbb az, hogy ilyenkor nagyon sok politikus és jelölt „előre megfontolt szándékkal” olyanokat ígérget, amelyekről tudja, hogy nem megvalósíthatók. A harmadik ciklusára készülő városvezető szerint a főpolgármesterséghez le kell tudni tenni teljesítményeket az asztalra, és azokat igazolni is kell.

A jelöltség elvállalásáról szólva elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök olyan feltételek biztosításába egyezett bele, amelyek figyelemre méltóak. Tizenhat pontról tárgyaltak, és ebből egyelőre csak egyetlenegyet nem tudtak megállapodás tárgyává tenni, mégpedig a központi parkolás rendezését. A létrejött megállapodás pontjai közül az első a közvetlen főpolgármester-választás volt – mutatott rá Tarlós István, megjegyezve: mindez jelzi, hogy mennyire félhet a kampánytól és a választástól.

Szólt arról is, hogy 1994 nyarán kilépett az SZDSZ-ből. A Fidesz már akkor is támogatta, amikor hat-hét százalékos párt volt 1994-ben, és köztük a legfontosabb kérdésekben van nézetazonosság: az illegális bevándorlás, a nemzetállamiság, a családpolitika és hagyományos európai politika védelmének ügyében. Ugyanakkor vannak kérdések, amelyekben nem tudnak egyetérteni, de annak a politikai közösségnek, amely harminc éve támogatja, nem fordít hátat – mondta Tarlós István.

A Fidesz által támogatott városvezető immár a harmadik ciklusára készül
Fotó: MTI/Mónus Márton

A főpolgármester kitért a fejlesztésekre is: a 2-es és a 4-es metró szerelvényeit is a 2010 utáni városvezetés szerezte be, a 3-as metró szerelvényeit felújították, 404 kilométer csatornát építettek, a BKV járműállományának nagy részét lecserélték. Tarlós István közölte azt is, hogy Budapestnek van hosszú távú városfejlesztési koncepciója, mobilitási terve, új szmogrendelete, klíma­stratégiája, zöldinfrastruktúra-koncepciója, valamint elkészült az új hajléktalankoncepció. Továbbá a közfejlesztési tanácsban elfogadták és megvan a fedezet például a Lánchíd és környékének felújítására, a Béke téri szennyvízkiváltó komplexum megépítésére, a nagyszabású kerékpáros-fejlesztésekre és a ferihegyi gyorsforgalmi út újraépítésére. Kijelentette: a jövő évben megoldják a 3-as metró klimatizálását.

A főpolgármesterhez az előadását követően – megzavarva a tanácskozást – egy párbeszédes ellenzéki aktivista lépett oda, aki a főpolgármester-jelölti vita elvállalását firtatta. Néhány nyúlmaszkot viselő aktivista „Miért fél a vitától?” feliratú lapot tartott a kezében. Tarlós István ezt követően közölte az aktivistákkal, hogy nem zárkózott el a vitától, amit azonban feltételekhez kötött, ámazokra eddig nem kapott választ.

Romaügyi stratégia

Szakértők bevonásával elkészült a fővárosban egy hosszú távú romaügyi stratégia, amelynek nyolcvan százalékát Tarlós István a programja részének tekint, a fennmaradó kérdéseket az illetékes minisztériumokkal való egyeztetések után terjesztjük be a főpolgármesternek – közölte tegnap Nagy Sándor romaügyekért felelős főpolgármesteri megbízott. A közlemény szerint többek között megvalósult a főváros roma ösztöndíjprogramja, amellyel hatvan diák részesülhet támogatásban, és folyamatban van a megváltozott munkaképességű roma emberek munkahelyhez juttatása. (B. G.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.