– Fogyasztói társadalmunk egyik velejárója, hogy olyan termékeket is megvásárolunk, amelyek valójában haszontalanok, rosszabb esetben pedig még ártunk is velük – fogalmaz Székely Zsuzsanna, aki szerint ha összeszámolnánk, hány rossz minőségű, szintetikus anyagot tartalmazó kozmetikumot rejt a fürdőszobánk – amelyet kizárólag a jutányos ára vagy a jó marketing miatt választottunk –, hamar rájönnénk: az ezekre a termékekre szánt pénz bőven fedezné a jó minőségű és szakember által javasolt készítményeket.
– A drogériákban roskadásig vannak pakolva a polcok olyan állítólagos csodaszerekkel, amelyek maximum a placebóhatásuk miatt működnek, de számos, ismert ember által reklámozott szépítkezési szer tartalmaz káros összetevőket, mint például a különböző kőolajszármazékok, amelyek csupán optikailag javítanak a bőr állapotán. Kísérletezések helyett kérjünk tanácsot szakembertől, keressünk fel megbízható kozmetikust és bőrgyógyászt, hogy mi a nekünk legmegfelelőbb kozmetikum, egyáltalán, milyen bőrtípusunk, bőrproblémánk van – sorolja a szakember, hozzátéve, hogy arra is figyeljünk, hogyan alkalmazzuk és tároljuk a termékeket.
– A tégelyes termékekkel az a baj, hogy használatukkor levegő éri őket. A tubusos, vákuumpumpás termékek kevésbé oxidálódnak, valamint sokkal higiénikusabbnak is, mert nem kell belenyúlnunk – magyarázza Székely Zsuzsanna. A krémes és folyékony állagú termékek korábban veszítik el a szavatosságukat, a por állagú termékek esetében ugyanis sokkal kevesebb a kötőanyag, tehát kevesebb olyan összetevőt tartalmaz, amely avasodhat, penészedhet vagy oxidálódhat. Ne őrizgessük azokat a portékákat, amelyeknek időközben megváltozott az állaguk, az illatuk, a színük, és fontos, hogy mindig rakjuk vissza a kupakot, zárjuk be a tégelyeket, ne tegyük ki napfénynek, hőnek, mert ronthat az állagán – összegezte a szakember.
– Egy szempillaspirálnak például három hónap a szavatossági ideje, ám ha nem vigyázunk rá, már sokkal hamarabb veszít a minőségéből. Ezt úgy tudjuk kikerülni, hogy használatkor finom csavarással nyitjuk ki és húzzuk ki a kefét, a döfködő mozdulatot pedig felejtsük el, mert ezzel rengeteg levegőt viszünk be és sokkal hamarabb szárad ki a termék – javasolta.