Bőrünk egészségét kockáztatjuk a nem megfelelő minőségű kozmetikumokkal

Akár egy nem megfelelően megtisztított sminkecset is okozhat bőrproblémát, és érdemes odafigyelni a (dekor)kozmetikumaink, bőrápolóink szavatossági idejére is – figyelmeztet Székely Zsuzsanna. A sminkes-kozmetikus szerint nem érdemes spórolni az arcápolásra szánt idővel és a bőrünknek megfelelő termékek árával sem.

2019. 12. 04. 16:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Fogyasztói társadalmunk egyik velejárója, hogy olyan termékeket is megvásárolunk, amelyek valójában haszontalanok, rosszabb esetben pedig még ártunk is velük – fogalmaz Székely Zsuzsanna, aki szerint ha összeszámolnánk, hány rossz minőségű, szintetikus anyagot tartalmazó kozmetikumot rejt a fürdőszobánk – amelyet kizárólag a jutányos ára vagy a jó marketing miatt választottunk –, hamar rájönnénk: az ezekre a termékekre szánt pénz bőven fedezné a jó minőségű és szakember által javasolt készítményeket.

– A drogériákban roskadásig vannak pakolva a polcok olyan állítólagos csodaszerekkel, amelyek maximum a placebóhatásuk miatt működnek, de számos, ismert ember által reklámozott szépítkezési szer tartalmaz káros összetevőket, mint például a különböző kőolajszármazékok, amelyek csupán optikailag javítanak a bőr állapotán. Kísérletezések helyett kérjünk tanácsot szakembertől, keressünk fel megbízható kozmetikust és bőrgyógyászt, hogy mi a nekünk legmegfelelőbb kozmetikum, egyáltalán, milyen bőrtípusunk, bőrproblémánk van – sorolja a szakember, hozzátéve, hogy arra is figyeljünk, hogyan alkalmazzuk és tároljuk a termékeket.

– A tégelyes termékekkel az a baj, hogy használatukkor levegő éri őket. A tubusos, vákuumpumpás termékek kevésbé oxidálódnak, valamint sokkal higiénikusabbnak is, mert nem kell belenyúlnunk – magyarázza Székely Zsuzsanna. A krémes és folyékony állagú termékek korábban veszítik el a szavatosságukat, a por állagú termékek esetében ugyanis sokkal kevesebb a kötőanyag, tehát kevesebb olyan összetevőt tartalmaz, amely avasodhat, penészedhet vagy oxidálódhat. Ne őrizgessük azokat a portékákat, amelyeknek időközben megváltozott az állaguk, az illatuk, a színük, és fontos, hogy mindig rakjuk vissza a kupakot, zárjuk be a tégelyeket, ne tegyük ki napfénynek, hőnek, mert ronthat az állagán – összegezte a szakember.

– Egy szempillaspirálnak például három hónap a szavatossági ideje, ám ha nem vigyázunk rá, már sokkal hamarabb veszít a minőségéből. Ezt úgy tudjuk kikerülni, hogy használatkor finom csavarással nyitjuk ki és húzzuk ki a kefét, a döfködő mozdulatot pedig felejtsük el, mert ezzel rengeteg levegőt viszünk be és sokkal hamarabb szárad ki a termék – javasolta.

Olyan sminkest válasszunk, aki kellő szakértelemmel bánik a bőrünkkel
Fotó: Kurucz Árpád

Székely Zsuzsa szerint fontos, hogy a sminkeszközeink higiéniájára is kellő figyelmet fordítsunk. – Minden használat után tisztítsuk meg az ecseteinket folyó víz alatt, mosogatószerekkel, ám ha nincs időnk kivárni a száradást, sebbenzinnel is gyorsan át tudjuk törölni, amely fertőtlenítésre is tökéletes. Amennyiben nem ecsettel, hanem kézzel visszük fel a sminket, biztosítsuk kezünk higiéniáját! Ne használjuk a drogériák, szaküzletek tesztertermékeit közvetlenül! Nagyon sok fertőzésnek, bőrproblémának lehet ugyanis indukálója egy nem megfelelően tisztított eszköz – hívta fel a figyelmet.

A sminkes-kozmetikus kitért arra is, hogy ha egy-egy alkalomra sminkest bízunk meg, olyat válasszunk, aki kellő szakértelemmel bánik a bőrünkkel.

– Teljesen mindegy, hogy a vendég már otthon megtisztította a bőrét, a városban ért hatások miatt fontos, hogy egy sminkes újra megtisztítsa, tonizálja és hidratálja a bőrét. Győződjünk meg róla, hogy olyan eszközökkel dolgozik, amelyet előtte kimosott és fertőtlenített, mert a nem megfelelően kezelt eszközök a baktériumok melegágyai. Lehet, hogy csak apró pattanásokkal reagál a bőr vagy kipirosodik, de az is előfordulhat, hogy gennyhólyagok jelennek meg vagy egy herpeszvírust visz át az arcára valaki – figyelmeztet Székely Zsuzsanna, aki ugyanakkor emlékeztet: időnként az otthoni sminktermékeink szavatossági idejét is javallott átnézni, mert egy lejárt termék is elő tudja idézni az előbb említett problémákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.