A budapesti klímavészhelyzetben eddig csak a frázisokat puffogtatták

Budapest 2020 január! Bekövetkezett az, amire októberben kevesen számítottak a baloldalon, beköszöntött a tél. De a klímavészhelyzetet már novemberben kihirdette a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Közgyűlés. Fővárosi klímatüntik, skandáló fiatalok, a hevenyészett tömegben felbukkanó Gyurcsány és Fekete-Győr. Jól indult minden: egykettőre ellenzéki toposz lett a klímavédelem. A Budapesti Srácok című műsorunk stábja ezúttal annak járt utána, milyen kézzelfogható intézkedések történtek Budapesten a klímavészhelyzet novemberi kihirdetése óta.

Forrás: Hír TV2020. 01. 20. 12:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely párttársa, Barabás Richárd az egyszázalékos pártok magabiztosságával ütötte a klímavasat. A szavakat tettek követték és eljött a pillanat, kihirdették Budapesten a klímavészhelyzetet, az új közgyűlésben pedig megalakult a Klímavédelmi és Környezetvédelmi Bizottság.

A kérdés az, mi is történt a bizottságban a vészhelyzet kihirdetése óta?

A testület megalakult, de más konkrétumot nem osztott meg Déri Tibor, Újpest momentumos polgármestere, a bizottság elnöke.

A stáb kereste a klímavédelem hazai élharcosát Dorosz Dávidot is, hogy kiderüljön, milyen cselekvési terveket dolgoztak ki, egyáltalán: látjuk-e már a fától az erdőt? A főpolgármester-helyettes azonban nem állt rendelkezésünkre, szerencsére az ATV-be eljutott, négy napon belül alatt kétszer is és büszkén hirdette, hogy sikerült beruházásokat megakadályozni a Városligetben.

A klímavészhelyzet kihirdetése nem több, mint politikai retorikai fogás – erről pedig már Áder János beszélt. A köztársasági elnök kritikájára mérgesen klaviatúrát ragadt a főpolgármester és megüzente, Ádert félretájékoztatták. A kormány klímavédelmi akciótervét pedig februárban jelenti be a miniszterelnök. Orbán Viktor közlése szerint a terv nem stratégiai irányokat, hanem konkrét intézkedéseket tartalmaz.

Ami pedig a fővárost illeti, egy biztos, hogy klímaügyben készül budapesti a cselekvési terv, de eddig nem sok minden történt a Földanya megmentéséért, hacsak a nemes küzdelembe nem számítjuk be a frázisok puffogtatását, vagy éppen a nagyívű kérdőíveket.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.