Hajókatasztrófa: a másik ukrán kapitány sem látta a Hableányt

Szabadon távozhatott a bíróságról az 56 éves ukrán T. F., akit a Hableány-katasztrófa miatt 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsít a rendőrség. A hajóskapitány tagadja, hogy észlelte volna, amint a Viking Sigyn hullámsírba küldi a Hableányt. A gyanúsítottnak havonta egyszer jelentkeznie kell az V. kerületi rendőrkapitányságon.

2020. 01. 31. 13:05
null
2019. július 12-én a Dunán vettek végső búcsút a baleset két magyar áldozatától Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása miatti bűnügyben tagadta tegnap a bűnösségét a kedden őrizetbe T. F. 56 éves ukrán hajóskapitány a Fővárosi Törvényszék nyomozási bírója előtt, tudta meg a Magyar Nemzet. A fővárosi főügyész lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az ügyészség indítványozta a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő Viking Idun hajó kapitányának bűnügyi felügyeletét. A bíróság el is rendelte a kényszerintézkedést, valamint előírta, hogy a gyanúsítottnak minden hónapban jelentkeznie kell a budapesti V. kerületi rendőrkapitányságon. A végzés végleges.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Idun kapitánya arra hivatkozott a nyomozási bíró előtt, hogy nem észlelte a balesetet, azt, hogy az előtte hegymenetben haladó testvérhajó, a Sigyn a Margit hídnál elgázolta a Hableány sétahajót (a Sigyn kapitánya, Jurij Csaplinszkij szintén ezzel védekezik a vádak ellen). T. F. védekezését a lapunk rendelkezésére álló hivatalos jegyzőkönyvek, szakértői vélemények, valamint szemtanúk és a katasztrófa idején a térségben zajló rádióforgalmazások leiratainak jegyzőkönyvei egyértelműen cáfolják.

Például egy magyar hajóskapitány szerint amikor az ember a vízben jelzésre menteni indult a völgymenetben lévő hajójával, és hegymenetbe fordult, egy másik magyar hajóról riasztották, hogy figyeljen, mert jön mögötte egy Viking; gyorsan ki is tért a hirtelen érkező szállodahajó útjából. Az adatok tanúsága szerint éppen ekkor hagyta el a Parlamentet a Viking Idun, amelynek a kapitánya oroszul rádiózott a Hableányt már elgázoló és maga alá gyűrő Sigyn kapitányával: „Jura, mi történt?”, „Összeütköztem egy másik hajóval”, mondta erre Jurij Csaplinszkij. Az Idun az elhangzottak ellenére megállás nélkül áthajózott a katasztrófa helyszínén. Szakértők szerint az Idun nemcsak a Hableányból kizuhant berendezési tárgyakon, hanem a vízbe esett utasokon is átgázolt, és nem zárható ki, hogy az áldozatok közül még mindig eltűntként keresett dél-koreai nő testét is azért nem találják, mert az Idun keresztülhajtott rajta.

2019. július 12-én a Dunán vettek végső búcsút a baleset két magyar áldozatától
Fotó: Kurucz Árpád

A kihallgatási jegyzőkönyvekből kiderül az is: az Idun sétahajózott, megkerülte a Margitszigetet, majd mivel már hajózási stop volt a szerencsétlenség miatt, kikötött a nemzetközi hajókikötőnél, és csak reggel indult tovább Romániába.

A Magyar Nemzet arról értesült, hogy a Viking River Cruises – az Idun és a Sigyn üzemeltetője – a katasztrófa óta nem engedte hajóra T. F.-et, aki a rendőrség idézésére is hazájából, Ukrajnából érkezett. A 28 halálos áldozatot követelő hajókatasztrófa nyomozásában sértetti képviselőként jelenlévő Sógor Zsolt már tavaly nyáron felvetette az Idun kapitányának felelősségét, és nem érti, hogy a gyanúsítás miért csak most történt meg.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én az esti órákban a nála jóval nagyobb Viking Sigyn szállodahajóval ütközött a Dunán a budapesti Margit híd alatt, majd 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzettel a fedélzetén elsüllyedt. A szerencsétlenséget csupán hét dél-koreai állampolgár élte túl. A magas vízállás, a rossz idő és a búvárokra nézve életveszélyes körülmények miatt a hajótestet csak június 11-én tudták kiemelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.