Teljesen megszűnt az MSZP baloldali identitása

A szocialisták esetében a hosszú trendeket kell nézni, hiszen 2006 óta lefelé ívelő pályán van a párt, vagyis egy 14 éves válságról van szó – hangzott el a Hír TV Plusz-mínusz című műsorában.

Forrás: HÍR TV2020. 01. 09. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghatározó szocialista politikusok távozása ellenére továbbra sem temetné az MSZP-t Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója, aki szerint szó sincs arról, hogy a szocialistáknak Gyurcsány Ferenchez kellene húzniuk, hiszen a DK-elnök politikai tevékenysége visszaszorulóban van.

Deák Dániel, a Hír TV Plusz-mínusz című műsorában rámutatott, az MSZP 14 éve válságban van, az EP-választáson 6 százalékot ért el, az önkormányzati választáson pedig a megyei listás eredményei katasztrofálisak voltak. A XXI. Század Intézet vezető elemzője vitapartnerével ellentétben úgy véli, szó sincs arról, hogy Gyurcsány visszaszorulna, sőt egyértelmű, hogy az ellenzéki térfélen gyakorlatilag ő mozgatja a szálakat.

Hétfőn Szanyi Tibornak lett végleg elege az MSZP-ből, míg korábban Botka László szegedi polgármester csapta rá a szocikra az ajtót. Pár hete gyakorlatilag a teljes IV. kerületi szocialista szervezet állt fel, és ültek át a Demokratikus Koalíció soraiba. Szanyi Tibor a szakítást azzal indokolta, hogy az MSZP elvesztette baloldaliságát. Az MSZP egyre mélyülő válságát nemcsak a kilépések, hanem a legújabb felmérések is visszaigazolják. A Medián tavaly december eleji kutatása szerint a biztos szavazóknak csupán a 7 százaléka voksolna az MSZP-re, míg a Závecz-Research szerint 9 százalékon állnak.

Velkovics Vilmos kérdésére, hogy miért volt nagy teher egy karakteres politikus az MSZP-nek Pulai András úgy fogalmazott, a szocialista párt „jól elvolt” Szanyi Tiborral, de úgy tűnik, Szanyi nem volt el az MSZP-vel. Az már más kérdés, hogy Szanyi mennyi szavazót fog elvinni az újonnan alakuló pártjával – tette hozzá.

Deák Dániel szerint az MSZP esetében a hosszú trendeket kell nézni, hiszen 2006 óta lefelé ívelő pályán van a párt, vagyis egy 14 éves válságról van szó, sőt évről-évre egyre lejjebb jut.

Az elhangzottra reagálva Pulai András kiemelte, az önkormányzati választáson az MSZP lett a legerősebb ellenzéki párt, például Budapesten a 289 egyéni képviselőből 69 szocialista. Az MSZP-t húsz éve temeti mindig valaki, az MSZP kicsit olyan, mint Iggy Pop, hogy fogyasztja, fogyasztja, fogyasztja, de megmarad és egyre erősebben és markánsabban áll fel a színpadra – fogalmazott.

Deák Dániel meglátása szerint az európai parlamenti választás óta megfigyelhető, hogy a DK és a Momentum dominálja az ellenzéki vitákat. Ami az önkormányzati választások eredményét illeti – folytatta az elemző – a megyei listás eredményei lesújtók voltak a szocialista pártnak.

Velkovics Vilmos közbevetette, azt látni jelenleg az MSZP-ben, hogy aki megpróbálta elhárítani Gyurcsány Ferenc közeledését, az már nincs ott.

Pulai András szerint az ellenzéki oldalon egyre inkább nem kell ellenállni Gyurcsánynak, mert az ő politikai tevékenysége visszaszorulóban van.

Gyurcsány felmérte, hogy ő a legelutasítottabb politikusok között van és kitalálta azt a stratégiát, hogy előtérbe tolja a feleségét és onnantól a DK-nak nagyobb sikerei lehetnek, az pedig mindenképpen kijelenthető, hogy az ellenzéki térfélen Gyurcsány Ferenc mozgatja gyakorlatilag a szálakat – reagált Deák Dániel.

Felidézte Botka László esetét is, aki közlése szerint azért lépett ki az MSZP-ből, mert nem akarta, hogy Gyurcsány bábként mozgassa a pártot és 2017-ben még miniszterelnök-jelöltként is azt mondta, hogy a szocialista pártnak egy igazi baloldali program, egy baloldali identitás kell, de ez – mint azt Szanyi Tibor is elmondta – teljesen megszűnt.

A teljes adás megtekinthető a Hír TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.