A nemzetpolitika sikere

Örömmel és megelégedéssel üdvözöljük, hogy a Nemzet Házában egy székelyföldi kezdeményezés kapcsán megvalósult a nemzeti egység – írja Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke.

Forrás: Székely Nemzeti Tanács2020. 02. 26. 14:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örömmel és megelégedéssel üdvözöljük, hogy a Nemzet Házában egy székelyföldi kezdeményezés kapcsán – Kohéziós politika a nemzeti régiók védelmében című polgári kezdeményezés támogatásával – megvalósult a nemzeti egység. Azzal, hogy az Országgyűlés Határozatban biztosította támogatásáról a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését, és tette ezt a jelen lévő képviselők egyhangú szavazatával, a közvetlen támogatáson túl azt is jelenti, hogy egy fontos ügyben nemzeti konszenzus alakult ki.

Külön szimbolikus jelentőséggel bír, hogy a támogatás a trianoni diktátum századik évfordulóján, az összetartozás évében valósul meg, ráadásul a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

 

Jelezve azt, hogy a nemzet egységét nem törték meg az elmúlt évszázad történelmi viharai.

A kezdeményezés ugyanis már önmagában az európai nemzeti mozgalmak tekintetében mérföldkő lehet. Határozatával a Magyar Országgyűlés azt az elvet támogatta, amely elismeri az állam nélküli, vagy/és más állam területén, relatív többségben élő nemzeti közösségek önrendelkezéshez való jogát, hogy megvédjék identitásukat, a fejlesztési politikák alanyai legyenek, s ezáltal az Európai Unió egyik alapelve, az alapszerződésben is rögzített etnikai sokszínűség védelme valósuljon meg. Ráadásul ez a mozgalom egy olyan, a közvetlen demokráciára épülő intézmény keretében bontakozhat ki, mint a nemrég életre hívott polgári kezdeményezések rendszere.

Még két hónap áll rendelkezésünkre, hogy a polgári kezdeményezések sikerének egyik alapfeltételét, a legkevesebb egymillió támogató aláírást összegyűjtsük. Az országgyűlési határozat újabb lendületet ad ennek a folyamatnak, de

szükséges az is, hogy a kinyilatkoztatáson túl minden politikai szereplő, országos, vagy helyi elöljáró, civil szervezet és egyház – mint ahogyan ezt már sokan megtették – tevőlegesen is bekapcsolódjon az aláírásgyűjtésbe.

Hiszen a magyar kezdeményezés sikere nem csupán székelyek és magyarok, hanem Európa számos nemzeti régiójában élő nemzeti közösség számára új lehetőségeket teremt önálló értékeik felmutatására, érdekeik érvényesítésére. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy megvalósuljon a nemzeti régiók reneszánsza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.