Csaba testvér és a Mazsihisz a nemzeti régiókért

A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés támogatónak száma meghaladta a százezret, további ismert erdélyi személyiségek, magyarországi szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Forrás: Facebook/Böjte Csaba, Facebook/MAZSIHISZ2020. 02. 19. 11:20
null
Fotó:
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az online felületen a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés támogatónak száma meghaladta a százezret, további ismert erdélyi személyiségek, magyarországi szervezetek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

„Arra kérem a barátaimat, ismerőseimet, hogy írjak alá a kezdeményezést, és másokat is biztassanak erre!” – írta Facebook-bejegyzésében Böjte Csaba ferences szerzetes. Csaba testvér az online aláírási honlap címét sem felejtette el beidézni, hogy a biztatása minél könnyebben célba érjen.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a következőket írta a közösségi oldalán:

„A zsidóság elnyomott kisebbségként élt Egyiptom országában, amire 2000 év óta szüntelenül emlékezünk. Bár soha nem állunk a szeparatizmus mellé, de támogatjuk a kisebbségek minél erősebb önrendelkezését – bármely nemzeti kisebbségről legyen szó, székelyről, magyarról, vagy más európai nemzetéről egyaránt. Támogatásunkkal részei vagyunk a magyar kormánytagoktól a főpolgármesterig érő konszenzusnak” – áll a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleményében. A szervezet azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy „vallási közösségként kerüli a pártpolitikai-hatalmi kérdésekben történő állásfoglalást, alapvető, kiemelten fontos értékrendi kérdésekben azonban részt kíván venni a fontos társadalmi vitákban”. Ugyanakkor a közlemény kiemeli, a kezdeményezés célja „hogy az őshonos európai kisebbségek közvetlenül Brüsszelből, a nemzeti kormányoktól függetlenül is kaphassanak a jövőben uniós, kohéziós pénzeket. Ha sikerrel járnak, az Európa-szerte erősíti a kisebbségeket”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.