Fidesz: A börtönbiznisz egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést

Budai Gyula elfogadhatatlannak nevezte, hogy olyan gyilkosok, mint az olaszliszkai lincselők, 5-6 millió forintot kapjanak, a battonyai rém pedig 2 millió forintot.

Forrás: MTI2020. 02. 20. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balliberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek rátelepedtek a fogvatartottakra, és iparággá fejlesztették a börtönbizniszt – mondta Budai Gyula, a Fidesz vezérszónoka csütörtökön az Országgyűlésben, a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájában.

Elmondta, hogy a börtönbiznisz közel tízmilliárdos iparág, amely egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja a magyar államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat és sérti az emberek igazságérzetét.

A politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy olyan gyilkosok, mint az olaszliszkai lincselők, 5-6 millió forintot kapjanak, a battonyai rém pedig 2 millió forintot. Budai Gyula hozzátette: a Burka család 45 millió forinthoz jutott hozzá sikeres kártalanítási perüknek köszönhetően, annak ellenére, hogy elképesztően súlyos, életellenes bűncselekményeket követtek el.

KDNP: El kell gondolkodni az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) bízik abban, hogy minél többen mondják el véleményüket a börtönbizniszről a márciusban tartandó nemzeti konzultáción – mondta Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese csütörtökön Budapesten újságíróknak. Hangsúlyozta, hogy a börtönbiznisz a joggal való visszaélés, a bűnözőknek pedig nem pénzjutalom, hanem büntetés jár.

Vejkey Imre kifejtette: az Emberi Jogok Európai Bírósága olyan precedens ítéleteket hoz, amelyekkel börtönbizniszt támogatja Magyarországon.

A strasbourgi bíróság ezen ítéletei a törvénytisztelő magyar polgárok többségét rendkívüli módon felháborítják, mert míg ők reggeltől estig dolgoznak, addig a rabok munka nélkül, a többszörösét keresik a szabad polgárok jövedelmének. „Ez méltánytalan, igazságtalan, aláássa a magyar igazságszolgáltatásba vetett hitet” – jelentette ki a kereszténydemokrata politikus. Hozzátette: ez a joggal való gátlástalan és üzletszerű visszaélés, amit meg kell szüntetni. Kiemelte: ezért van szükség a kártalanítások kifizetésének felfüggesztésére és a vonatkozó szabályozás teljes átgondolására.

A kormánypárti politikus megjegyezte: a hétfői parlamenti szavazás rávilágított arra, ebben az ügyben is csak a Fidesz-KDNP áll az igazság oldalán. Az ellenzéki pártoknak ugyanis egyike sem szavazta meg, hogy csütörtökön az Országgyűlés általános vitában tudja tárgyalni a börtönbiznisz azonnali leállításáról szóló törvényjavaslatot. Ebből úgy tűnik, az ellenzéki pártok igazságosnak tartják, hogy erőszakos bűnözők, gyilkosok, rablók milliomosként jönnek ki a börtönből.

A KDNP-s politikus úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy a jövő hónapban kezdődő nemzeti konzultáción sokan elmondják a véleményüket a börtönbizniszről. Arról, hogy a börtönbiznisz milliárdos iparág-e vagy sem, és arról, rögzítsék-e, a jövőben börtönbiznisz iparága ne működhessen Magyarországon.

Vejkey Imre arról, hogy a törvényjavaslat vitájában az Országgyűlésben azt mondta, el kell gondolkodni a strasbourgi bíróság hatályának felfüggesztésén, az Európai Emberi Jogi Egyezmény felmondásán, az MTI kérdésére közölte: saját véleményét fogalmazta meg ebben az ügyben.

Varga Judit: A kormány célja a börtönbiznisz megállítása

A kormány célja, hogy megállítsa a börtönbizniszt, amely mára több milliárdos iparággá vált – mondta az igazságügyi miniszter csütörtökön az Országgyűlésben.

Varga Judit a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos törvényjavaslat általános vitájában elmondott expozéjában közölte: a börtönviszonyok miatti kártalanítások azonnali felfüggesztését követően a nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi igazságtalan gyakorlatot, és elsődlegesen az áldozatok, a sértettek és hozzátartozóik érdekeit helyezi előtérbe.

Ezáltal az áldozatok jogos követeléseinek kielégítését a jelenleginél hatékonyabb és gyorsabb módon fogják biztosítani – közölte a miniszter, hozzátéve: az új szabályozás megalkotásánál figyelembe veszik az állampolgárok nemzeti konzultáción kialakított véleményét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.