Nógrádi György: A kelebiaihoz hasonló akciók várhatók

A biztonságpolitikai szakértő elmondta, a szerb hatóságok rendkívül korrektek voltak, hiszen a határnál gyülekező migránsokat elszállították, így az események nem vettek erőszakos fordulatot.

Forrás: MTI2020. 02. 07. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelebiaihoz hasonló akciókra számít Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában beszélt a határátkelőhelynél történtekről.

Nógrádi György elmondta, a szerb hatóságoknak rendkívül korrektek voltak, hiszen a határnál gyülekező migránsokat elszállították, így az események nem vettek erőszakos fordulatot.

Külön kiemelte Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter fellépését a határnál. A védelmi miniszter csütörtökön egyebek mellett kijelentette, a belgrádi kormány nem fogja megengedni, hogy a migránsok elrontsák a jószomszédi viszonyt Szerbia és Magyarország között.

A probléma az – fűzte hozzá a szakértő –, hogy a tömeg továbbra is a Balkánon marad, és az emberek nem akarnak hazatérni Észak-Afrikába, Szíriába vagy Afganisztánba.

Ez azt jelenti, hogy megpróbálnak majd újra áttörni a határon – vélte.

A migránsok még Horvátország felé mehetnek, de az ország lezárta határait – mutatott rá Nógrádi György.

A szakértő a közszolgálati rádióban – utalva a kínai beutazók vizsgálatára – arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális migránsok egészségi állapotát és ellenőrizni kellene.

További csoportokra lehet számítani Szerbia felől

A csütörtökön Tompához érkező migránscsoport után további karavánokra is lehet számítani, hiszen csak Szerbiában jelenleg mintegy 6 ezer illegális bevándorló tartózkodik – mondta Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese pénteken az M1 aktuális csatornán.

A jó idő beálltával valószínűleg a tavalyihoz hasonló ütemben érkeznek majd az illegális bevándorlók – fűzte hozzá. Megjegyezte: bizonyosan akad új „merítés”, mivel a balkáni félszigeten több mint 100 ezren tartózkodnak illegálisan.

Janik Szabolcs elmondta, hogy a szerb hatóságok szerint különböző manipulált, a magyar határról készült felvételekkel vették rá az embereket az elindulásra. A menet hátterében egyértelműen dezinformáció áll – hangsúlyozta.

A szakértő szerint evidens jelei vannak a szervezettségnek, mert „nem életszerű, hogy több száz ember hirtelen egymásra néz, és elindul a határ felé”. Hozzátette: nem lehet tudni pontosan, hogy kik készítették a felvételeket és milyen motivációk vezérlik őket, civil szervezetek, embercsempészek vagy más csoportosulások is mozgathatják a szálakat.

Janik Szabolcs kitért arra is: a szabályszerű megoldás az lenne, ha ezek az emberek a tranzitzónáknál adnának be menekültkérelmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.