időjárás 25°C Ulrik 2022. július 4.
logo

A mentők készen állnak a védekezésre

Haiman Éva
2020.03.21. 06:55
A mentők készen állnak a védekezésre

Már másfél hónappal ezelőtt megkezdte a felkészülést a koronavírus-járványra az Országos Mentőszolgálat, ahol elegendő dolgozó és védőfelszerelés is van az esetlegesen megnövekvő igények kielégítésére – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Csató Gábor főigazgató. Azt is elmondta: bár eddig már csaknem kétezer fertőzésgyanús pácienssel volt dolguk, a mentők közül még senki nem fertőződött meg koronavírussal.

Az Országos Mentőszolgálatnál már január 31-én kiadták az első, koronavírussal kapcsolatos utasítást, jelenleg az ötödik frissített változat van életben. A magyarországi mentés minden értelemben felkészült a járványra, folyamatosan töltik fel a raktáraikat és naponta kétszer is ellenőrzik, pótolják készletei­ket – mondta Csató Gábor főigazgató. Jelenleg megyeszékhelyenként egy, a fővárosban pedig akár tíz mentőautót is be tudnak vetni koronavírus-gyanús esetek vagy igazolt fertőzöttek szállítására úgy, hogy a felkészülés a szolgálat normál működését nem érinti. Január vége óta majdnem kétezer fertőzésgyanús pácienssel volt dolguk, a mentők közül még senki nem fertőződött meg koronavírussal. Otthoni karanténban vannak néhányan, de akik külföldről jöttek haza korábban, a két hét karantén leteltével már felvették a munkát, és a többiek is fokozatosan visszaállnak.

Csató Gábor hangsúlyozta: a mentőszolgálat továbbra is minden olyan sérültet és beteget ellát, akinek sürgősségi vagy más kórházi ellátásra van szüksége. Önmaguk, a kórházi dolgozók és a többi páciens biztonsága érdekében azonban már a hívás beérkezésekor, illetve a mentés helyszínén – amennyiben ez lehetséges – feltesznek néhány célzott kérdést a betegnek és a sérültnek azért, hogy kiderüljön, lehet-e esetleg koronavírus-fertőzése is. Ha ennek esélye fennáll, akkor a szállítás során speciális óvintézkedéseket tesznek, és a fogadó intézményt is tájékoztatják erről.

Rajtuk nem múlik a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikere
Fotó: Bach Máté

A főigazgató jelezte, hogy miután a kórházakban szünetelnek a tervezett műtétek, az emberek egyre nagyobb hányada marad otthon, kevesebb pél­dául a közlekedési baleset és ezzel a mentők terhelése is. Erre szükség is van, mert – mint fogalmazott – a járványnak van egy dinamikája, és míg az első hetekben főként a gyanús eseteket vitték karanténba, most már főként igazolt betegeket kell az egyik intézményből a másikba vinni. – Ez egy folyamatosan változó szakmai munka, minden egyes fázisnak megvan a sajátossága, pél­dául hogy milyen speciális védőfelszerelés kell. De más felszereltséget igényel ez a mentőautókban is, hiszen míg a tünet- és panaszmentes kontaktok szállítása kis túlzással nem igényelt mást, csak fokozott körültekintést, ahogyan haladunk előre az időben, van és lesz, aki légzéstámogatásra vagy akár lélegeztetésre is szorul.

A Mentőszolgálat hétfőtől részt vesz a vírustesztekhez szükséges helyszíni minták levételében. Mint Csató Gábor kiemelte: ez a potenciális fertőzöttek otthonában történik majd és kizárólag akkor, ha házi- vagy szakorvos rendeli el. Amíg az eredmény megérkezik, az illetőre a karanténszabályok érvényesek, ha pedig fertőzöttnek bizonyul, akkor – állapotától függően – otthon is maradhat, illetve szükség esetén kórházba viszik. – Minden esetben orvosnak kell eldöntenie, van-e értelme a mintavételnek. Kórházba sem kell, sőt nem is szabad minden fertőzöttet vinni, ahogyan ezt egy influenzánál sem teszik. Ilyenkor is az a fontos, hogy lehetőleg még az otthonában se érintkezzen senkivel, és tartsa be az alapvető higiénés szabályokat – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.