időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Bekebeleznék a társasházakat Józsefvárosban

Magyar Nemzet
2020.03.12. 19:47
Bekebeleznék a társasházakat Józsefvárosban

Kétoldalas cikket szentelt egy társasházi közösképviselő-választásnak a Józsefváros újság. A szélsőliberális Magyar Narancs egykori újságírója, Gaal Ilona által jegyzett írásról a cikkben kipellengérezett közös képviselő, Weisz Gábor Miklós úgy vélekedett: a baloldali városvezetés mindenáron a saját holdudvarához tartozó társaságokat akarja helyzetbe hozni.

A Golgota utcai „Kolónia” egykor a MÁV Gépgyár munkásainak és tisztviselőinek lakótelepeként épült fel az 1900-as évek elején. A közel 700 albetéttel rendelkező, Magyarország második legnagyobb társasházaként nyilvántartott épületegyüttes közös képviselője májusban bejelentette, hogy év végén lemond, így a lakóközösségnek új házkezelőt kellett keresnie. A decemberben megtartott közgyűlésen a tulajdonosok szűk többsége a Magyar Társasház (MT) Kft.-nek szavazott bizalmat.

A győztes cég ügyvezetője Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének (MAKKE) szakmai igazgatója, akit a józsefvárosi lapban fideszes aktivistaként említenek. A MAKKE a VIII. kerületi önkormányzattal együttműködve 2016 óta rendszeresen tartott ingyenes és politikamentes tájékoztató előadásokat a városrészben működő társasházkezelőknek. Ugyancsak az MT Kft.-t támogatta az önkormányzati tulajdonú lakások bérlőit képviselő cég, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) munkatársa is. Erről a Józsefváros újság azt írta, hogy „a szavazásnál az önkormányzat hibázott”.

A szavazást követően az eredménnyel elégedetlen lakók összegyűjtöttek 12 százaléknyi támogatást egy rendkívüli közgyűlés összehívására, hogy visszahívják az MT Kft.-t. A feszült hangulatú közgyűlést – amelyen Weisz Gábor Miklós szerint több Momentum-aktivista és Pikó András polgármester támogatói, valamint Pálinkás Balázs, a polgármester kabinetvezető-helyettese is részt vett – március 5-én tartották meg, ám ezen sem sikerült leváltani a céget. Az ügyvezető arról is tájékoztatott, hogy az új városvezetés politikai nyomásgyakorlás révén egyfajta térfoglalást akar végrehajtani a társasházak körében. Hozzátette: az elmúlt hónapokban Józsefvárosban több sejthetően vagy vállaltan jobboldali érzelmű cégvezető által kezelt lakóházat is megkerestek azzal, hogy váltsák le az eddigi társasházkezelőjüket. – Valószínűleg így akarnak politikai bázist teremteni, hiszen a korábban kétmilliárd forint keretű társasház-felújítási pályázat összegét a balliberális vezetés 300 millió forintra csökkentette, egy hozzájuk közel álló társaság pedig megkísérelheti ezt a döntést is az előző városvezetés nyakába varrni – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.