időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Törökország tudatos nyomásgyakorlást folytat az EU irányába

Forrás: MTI
2020.03.12. 10:30

Több tízezer migránssal „döngeti” Európai kapuit Törökország, mert úgy gondolja, hogy Brüsszel elhanyagolja és nem kezeli a helyén őt – mondta Hóvári János volt ankarai nagykövet, Törökország-szakértő csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A szakértő kifejtette, Törökország új tárgyalásokat szeretne az Európai Unióval a szíriai helyzet, a belföldön lévő migránsok, és például a vámunió kereteinek bővítése kérdésében.

Hozzátette, török részről most egy tudatos nyomásgyakorlás zajlik, hogy megnyíljon a brüsszeli ajtó, hiszen Recep Tayyip Erdoğan török elnököt két évig nem fogadták az Európai Unió központjában.

Az a tény, hogy a török hatóságok hagyták, hogy a migránsok a görög határhoz vonuljanak, felértékelte Törökországot – vélte a szakértő, hozzátéve, eközben Európa megtelt, így, ha volna is arra szándék, hogy befogadja a menekülteket, erre képtelen.

Kitért arra is, a török nyomásgyakorlás éppen abban az időszakban éri Európát, amikor mindenki a koronavírussal foglalkozik, így a migráció kérdése csak a második, harmadik helyen van.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.