Bill Gates optimista

A milliárdos üzletember szerint az előttünk álló évben számos áttörés várható a gyógyászatban.

2020. 04. 26. 17:09
GATES, Bill
Bill Gates, a Microsoft amerikai szoftvergyártó cég alapító elnöke a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozójának nyitónapján, 2019. január 22-én. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezetõ politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetõbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövõre vonatkozó legfontosabb feladatokat. Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bill Gates szerint bár e hónap végére várhatóan már Európában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában is csökken a Covid–19-megbetegedések száma, mindezzel együtt is csak a pandémia egyharmadán leszünk túl, a küzdelem nehezebb része még hátravan. A milliárdos üzletember a The Economistban közölt cikkében egyebek mellett arról ír, hogy az előttünk álló évben számos áttörés várható a gyógyászatban: 2021 második felére már világszerte nagy mennyiségben gyárthatják a hagyományosnál gyorsabban előállítható, úgynevezett mRNS-vakcinákat. „Az emberiség történetében még soha nem telt ilyen rövid idő egy új vírus azonosítása és a megelőzést szolgáló védőoltás kifejlesztése között” – fogalmazott a milliárdos filantróp, aki a Gates-alapítványon keresztül eddig már 255 millió dollárt adományozott a világjárvány elleni küzdelemre.

Számos áttörést vár a gyógyászatban
Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Az üzletember a diagnosztikában is ugrásszerű fejlődést vizionált. „Egy újabb koronavírus megjelenése után mindössze néhány hónappal otthon is tesztelhetik magukat majd az emberek, hasonló egyszerűséggel, mint ahogy a terhességi tesztek működnek” – írta. A Microsoft alapítója szerint belátható időn belül a vírusellenes gyógyszerek terén is forradalmi változások történnek. „Ez az eddig alulfinanszírozott tudományág felvirágozhat, és a kutatók munkájának eredményeként az antivirális szerek roppant irodalma halmozódhat fel hamarosan, amiből könnyen kiválasztható a hatékony medicina az újonnan megjelenő vírusok ellen is” – fejtette ki.

Amellett, hogy az említett áttörésekkel remélhetőleg csírájukban lehet elfojtani a jövőbeni pandémiákat, a kutatási eredményeket számos más területen, például a daganatos megbetegedések kezelésében is alkalmazhatják Bill Gates szerint. A milliárdos egyébként már több mint tíz éve figyelmeztetett arra, hogy valamilyen koronavírustörzs okozhat majd súlyos világjárványt, mivel egyes délkelet-ázsiai régiók népessége rendszeresen fogyaszt denevéreket és egyéb olyan egzotikus gazdaállatokat, amelyekről az emberre is átterjedhet a kórokozónak valamilyen mutáns változata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.