Kína még mindig nem áll készen a nyitásra

Annak ellenére, hogy lassan már három éve bukkant fel a koronavírus, még mindig tömeges teszteléseket, lezárásokat és nehézségeket okoz Kínában. Szakértők szerint a tél közeledtével tovább nőhetnek a megbetegedések, ami a zéró-Covid-stratégia részeként globális károkat is okozhat az ellátási láncokban.

2022. 11. 21. 20:01
null
Peking, 2022. november 21. Koronavírus-vizsgálatra várnak az emberek egy utcai tesztállomáson Pekingben 2022. november 21-én. Kínában a szigorú óvintézkedések ellenére közel fél év után újra van halálos áldozata a koronavírusnak. MTI/AP Fotó: Ng Han-kuan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Online formában kezdték a diákok a hétfői tanítási napot Peking több tankerületében is, miután a hétvégén három, koronavírusban elhunytról számoltak be. A távol-keleti országban május óta most haltak meg először a vírusban. Kínában továbbra is a zéró-Covid-stratégia van érvényben, amelynek részeként akár már néhány pozitív koronavírus-fertőzött esetén is lakóházakat, vagy akár városrészeket helyezhetnek karantén alá. 

A kínai fővárosban hétfőn mintegy ezer új fertőzöttet jelentettek, míg országosan csaknem 27 ezret, amely az áprilisi csúcshoz közelít.

Az állami média közlése alapján a hétvégén elhunytak 87 és 91 év közöttiek voltak, ám arról nem számoltak be, hogy be voltak-e oltva a koronavírus ellen. Egy múlt heti jelentés szerint az 1,4 milliárdos Kínában a lakosság kilencven százaléka ugyan be van oltva, a nyolcvan évnél idősebbek esetében – akik mintegy harmincmilliós populációt tesznek ki – ez az arány 66 százalék. Szakértők szerint éppen az idős korosztály nagy aránya és egészségügyi állapota miatt nem enged Peking a zéró-Covid-stratégiából, a vírus széles elterjedésével vélhetően több millió idős kínai állampolgár halna meg.

Ez az oka tehát annak, hogy amíg a világ többi pontja már szinte maga mögött tudja a koronavírus-járványt, Kínában még mindig szigorú szabályok szerint kötelesek élni. 

Ugyanakkor a kínai hatóságok is érzik az állampolgárok elégedetlenségét, így nemrégiben bejelentették a karanténkötelezettség öt napra csökkentését és a tesztelések szűkítettebb kivitelezését is.

A hétvégi új megbetegedési csúcsok azonban továbbra is elszigetelik a távol-keleti országot, ami pedig a világgazdaságra is negatív hatással lehet. Az ázsiai részvénypiacok mintegy két százalékot estek hétfőn, reagálva a visszalépésnek tekintett pekingi korlátozásokra. Egy hosszabb zárva tartás az Európába áramló kereskedelmet is lassíthatja.

Epidemiológiai és politikai szempontból is úgy gondoljuk, hogy az ország még nem áll készen a nyitásra

– állt az Oxford Economics hétfői jelentésben. A világ egyik legnagyobb gazdasági tanácsadó cége szerint Kína 2023 második felében hagyhatja maga mögött a zéró-Covid-stratégiáját. 

Szakértők szerint ehhez az kell, hogy Peking minimalizálni tudja az egészségügyi költségeket és a potenciálisan elvesztett életeket.

 

A vírus eredete

Robert F. Garry, a Tulane Egyetem mikrobiológus és immunológus professzora egy november közepén megjelent írásában a vírus eredetéről értekezett. Kutatásai alapján az a teória, hogy a vírus laboratóriumból szabadult volna el, valószínűtlen.

A szerző szerint ugyanis, noha Laoszban és Dél-Kínában, tehát a vuhani epicentrumtól 1200 kilométerre találtak koronavírussal fertőzött denevért, a nyugat-afrikai ebola vírus is bebizonyította azt, hogy a vírusok nagy távolságokra is felbukkanhatnak a kezdeti terjedési helyüktől. Garry elemzésében hozzátette, hogy a vírust vizsgálva olyan egységeire bukkant, amely azt erősíti, hogy az állatokban fellelhető koronavírus egy mutációja okozta a Covid–19-járványt. 

Így szerinte a vírus mutációkon keresztüli természetes eredete a legvalószínűbb magyarázat.

A The Washingon Post amerikai napilap múlt heti szerkesztőségi véleménycikke azonban éppen arra világít rá, hogy csaknem három évvel a Covid–19 kitörését követően is túl sok a bizonytalanság a vírus eredtéről. A napilap szerint az eset átfogó vizsgálata segíthetne abban, hogy a hibákból tanulva hogyan lehetne a jövőben idejében felismerni és megfékezni egy hasonlóan veszélyes vírus terjedését.

A következő világjárvány megelőzése és ennek jobb megértése érdekében komoly, tartós és hiteles vizsgálatra van szükség

 – hangsúlyozta a The Washington Post.

 

Borítókép: Koronavírus-vizsgálatra várnak az emberek egy utcai tesztállomáson Pekingben 2022. november 21-én. Kínában a szigorú óvintézkedések ellenére közel fél év után újra van halálos áldozata a koronavírusnak (Forrás: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.