Genetikailag is módosítottak koronavírust egy vuhani laborban

Feloldották a Covid–19 eredetéről szóló amerikai hírszerzési dokumentumok titkosítását.

2023. 06. 24. 17:47
null
CHINA-HEALTH-VIRUS Fotó: STR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízoldalas dokumentumban közölte az amerikai hírszerzés a koronavírus-világjárvány eredetéről szóló legfrissebb kutatási eredményeket, melyek szerint nincs közvetlen bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kínai Vuhani Virológiai Intézetből származik a vírus. Noha Peking tagadása ellenére korábban egyre több jel mutatott arra, hogy kínai laboratóriumból szabadulhatott el a vírus, szakértők most azt mondják, ez korántsem biztos, és továbbra is fennáll annak a lehetősége, hogy természetes úton terjedt el világszerte.

Négy amerikai hírszerzési ügynökség szerint a vírus állatról emberre terjedt át, kettő – az energiaügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) – azonban úgy látja, laboratóriumból származik.

A koronavírus eredetéről szóló találgatások során ugyanis többször előtérbe került, hogy 2019 őszén, nem sokkal a világjárvány kitörése előtt a virológiai intézet számos kutatója produkált ahhoz hasonló tüneteket, mint amilyeneket a koronavírus-fertőzöttek is tapasztaltak. Szakértők viszont azt állítják, mindez nem bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a kínai laboratóriumból származik a vírus, sőt már azt sem lehet kijelenteni, hogy koronavírushoz hasonló tüneteket mutattak ki az intézet munkatársai.

Az amerikai jelentés ugyanakkor rámutatott: a vuhani laboratórium nem mindig tartotta be a biztonsági intézkedéseket.

A dokumentumból az is kiderült, hogy a kutatók genetikailag módosították a vírusokat, de nem találtak arra utaló jeleket, hogy azzal a vírustörzssel is dolgoztak volna, mely a világjárványt okozta. Az amerikai szakértők kiemelték, a vuhani intézet együttműködik a hadsereggel, ám a közös munka csupán a védelmi projektekre terjed ki.

A jelentés egyértelműen kijelentette, nem biológiai fegyverről van szó.

Joe Biden amerikai demokrata elnök még március végén írta alá azt a törvényt, melynek értelmében a Covid–19 eredetéről szóló hírszerzési információkat titkosítását fel kell oldani.

Borítókép: Védőfelszerelésben dolgozik egy laboratórium munkatársa a kínai Vuhanban 2021. augusztus 5-én (Fotó: AFP/China OUT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.