időjárás 25°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

A maffiózókkal is a Covid végzett

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.05.03. 14:35 2023.05.03. 14:45
A maffiózókkal is a Covid végzett

Letartóztatták a ’Ndrangheta olasz szervezett bűnözői csoport több mint harminc feltételezett tagját szerdán Németországban egy nemzetközi műveletben.

A dél-olaszországi Calabria régióból irányított, a maffia elleni legnagyobb szabású eljárások közé tartozó művelet németországi akciójához több mint ezer rendőrt mozgósítottak. Észak-Rajna–Vesztfália tartományban egyszerre ötvenegy helyszínen tartottak házkutatást, és tizenöt embert fogtak el. Bajorországban nyolc főt tartóztattak le, közülük négyet európai elfogatóparancs alapján. Türingiában, Rajna-vidék–Pfalzban és a Saar-vidéken összesen tizenegy elfogatóparancsot hajtottak végre, több mint ötven lakást és üzlethelyiséget fésültek át.

Németországon kívül Belgiumban, Brazíliában, Franciaországban, Olaszországban, Panamában, Portugáliában, Szlovéniában és Romániában is tartottak házkutatásokat. Az összehangolt akció 108 letartóztatási parancs végrehajtására és bizonyítékok begyűjtésére irányult.

A razziákat az Eureka művelet részeként tartották. A 2019-ben indult nyomozást az Europol és az Eurojust, az EU bűnüldöző hatósága és igazságügyi együttműködési ügynöksége hangolja össze. A feltételezett maffiózókat mindenekelőtt drogkereskedelemmel gyanúsítják, és a többi között pénzmosással és fegyverkereskedelemmel összefüggő ügyeket is vizsgálnak.

 

Jött a Covid és a kriptomobil

Az eljárás egyik fő kiindulópontja egy 2019 júniusában a belgiumi Gentben indított nyomozás, amely egy calabriai származású család ellen irányult. Az apa és két fia hivatalosan egy pizzériát üzemeltetett a városban, de a hatóságok látókörébe kerültek kokainkereskedőkkel folytatott kapcsolataik miatt. A belgiumi nyomozással egy időben Calabriában egy testvérpárra figyelt fel a rendőrség, akik megmagyarázhatatlanul sok pénzt fektettek be egyebek mellett vendéglátóipari vállalkozásokba Németországban és Argentínában. Az olasz és a belga hatóságok összevonták az ügyeket, és lassan feltárult előttük egy szerteágazó családi hálózat, melynek központja egy calabriai faluban, San Lucában működik.

A nyomozásban fontos szerep jutott a mobiltelefonra fejlesztett titkosított kommunikációs hálózatoknak, amelyek használatához a szolgáltatással együtt értékesített különleges készülék, úgynevezett kriptomobil szükséges. A ’Ndrangheta tagjai korábban több száz kilométeres utakat is megtettek, hogy az ügyeiket ne telefonon kelljen intézni, ami megnehezítette a bűnüldöző hatóságok dolgát. 

A lehallgathatatlannak hitt kriptomobilok megjelenése után viszont rászoktak a telefonálásra és az üzenetküldésre, emellett a koronavírus-világjárvány is korlátozta a személyes kapcsolattartást. 

Így amikor az európai biztonsági szervek feltörték az EncroChat és a SkyEcc nevű kriptoszolgáltatásokat, feltárult előttük a ’Ndrangheta-klánok tevékenysége.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Koronavírus a világban

Genetikailag is módosítottak koronavírust egy vuhani laborban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.