A Covid-lezárások nehéz helyzetbe hozzák Kína gazdaságát + videó

Egyre több kínai nagyvállalat panaszkodik arra, hogy a kínai zéró-Covid-politika miatt bezárásokra kényszerítik gyáraikat, üzleteiket. Az ország hatóságai továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a koronavírus-fertőzés felbukkanását szigorú járványügyi szabályokkal, kijárási tilalommal kell megfékezni.

2022. 11. 03. 17:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peking akkor sem fog lemondani a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos zéró tolerancia politikájáról, ha az árt a kínai gazdaságnak – napok óta ez az egyértelmű üzenetük a kínai hatóságoknak, miután az úgynevezett zéró-Covid-politika értelmében olyan többmilliós városokban rendeltek el kijárási tilalmat, mint a 12 millió lakosú Csengcsou és a 18 milliós Kanton. A nemzeti egészségügyi bizottság ugyanakkor közleményben hangsúlyozta: mindent megtesznek, hogy kontroll alatt tartsák a koronavírus-fertőzések számát, s minél előbb visszatérhessen az élet a megszokott kerékvágásba.

 

Növekszik a Covid-fertőzöttek napi esetszáma

A járvány három évvel ezelőtti kitörése óta Kínában még mindig csak egymillió esetet regisztráltak, és mindössze 5200 a betegségben elhunytak száma, ami a szigorú előírások következménye. Összehasonlításképpen: Európában 235 milliónál tart a fertőzöttek és csaknem kétmilliónál az elhunytak száma. A három egymást követő napi, több mint ezer új eset elég volt ahhoz, hogy a múlt héten épületeket és egész kerületeket zártak le több kínai nagyvárosban, emberek millióit hozva nehéz helyzetbe. A korlátozások feloldására egyelőre várni kell, mert szerdán 3400 újonnan regisztrált fertőzöttet jegyeztek fel országszerte, ez a legmagasabb szám augusztus óta.

 

A Covid-lezárások elől menekül Csengcsou lakossága

Októberben az újabb öt évre megválasztott kínai elnök, Hszi Csin-ping is megerősítette, hogy nem lazítanak a Covid-szabályokon. Ám míg egészségügyi szempontból hasznosnak tűnik a lezárás és a karantén, lelkileg egyre inkább meggyötri az embereket, gazdaságilag pedig nagy terhet ró az országra. Ennek egyik legegyértelműbb jeleként a világ legnagyobb elektronikai gyártója, a tajvani Foxconn csengcsoui gyárából menekülnek az alkalmazottak, mivel az iPhone mobiltelefonok összeszerelését végző gyár is abban a városrészben található, ahol szerdától egyhetes kijárási tilalmat rendeltek el.

A szóban forgó területen nincs tömegközlekedés, a lakosokat pedig arra ösztönzik, otthonról dolgozzanak. A vállalat ígéretet tett arra, hogy megnégyszerezi az ott maradók jutalmát, ám a világhálóra felkerült videófelvételek szerint nem csupán a gyárból, de a városból is menekülnek az emberek. A CNN amerikai hírtelevízió által ismertetett becslések szerint akár 10-30 százalékkal is visszaeshet a Foxconn termelékenysége, amely az ünnepekre és a vásárlási lázra készülő amerikai Apple vállalatot is nehéz helyzetbe hozhatja. A kétszázezer embert alkalmazó csengcsoui gyár a világ legnagyobb iPhone-összeszerelő üzeme.

 

Néhány Covid-fertőzött is elég a lezáráshoz

A zéró-Covid-politika szigorúságát kitűnően érzékelteti, hogy Csengcsouban elég volt, hogy száz fölé emelkedjen a napi fertőzöttek száma a zárlat életbe léptetéséhez. Miután egy másik városban, a nyolc és fél milliós Vuhanban – a pandémia kitörésének helyszínén – napi 20-25 új esetet regisztráltak múlt héten, az egyik kerületben több mint 800 ezer embert helyeztek karanténba. Pekingben a múlt héten bezárták az Universal Resort nevű vidámparkot, miután az egyik látogató koronavírus-tesztje pozitív lett, e hét elején pedig a sanghaji Disneylandben tíz fertőzött kellett a kapuk bezárásához, a vendégek bennragadásához, akik csak negatív koronavírusteszt esetén hagyhatják el a létesítményt. A szigorúság miatt ideiglenesen bezárta nemrég két gyárát a Nio kínai elektromos autógyártó Hofej városában, míg összesen 1400 KFC, Pizza Hut és Taco Bell üzletét volt kénytelen bezárni a sanghaji székhelyű Yum China, amely ezeknek az étteremláncoknak a tulajdonosa Kínában.

 

Borítókép: Védőruhás egészségügyi dolgozó kerékpáron megy mintát venni koronavírus-vizsgálathoz otthoni karanténban lévő emberekhez Pekingben 2022. november 3-án (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.