Már a kínaiak sem zárják ki, hogy laboratóriumi szivárgás is okozhatta a Covid-járványt

A Vuhani Vírustani Intézetet többször is ellenőrizték a koronavírus-járvány kirobbanása után.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 05. 30. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha a kínai kormány elutasítja, hogy a világjárványt okozó koronavírus egy vuhani laboratóriumból szabadult volna ki, Kína járványügyi központjának korábbi vezetője, George Gao szerint ennek a lehetőségét nem szabad kizárni. A virológus kulcsszerepet játszott a pandémiára adott válaszlépések meghozatalában, illetve erőfeszítéseket tett a vírus eredetének felkutatására.

A BBC egyik podcastjében George Gao némileg ködösen azt közölte, hogy a tudomány egyik lényege, hogy ne zárjunk ki semmit, és hogy gyanakodhatunk bármire. Gao hozzátette, hogy ugyan a kínai kormány hivatalos álláspontja szerint nem volt laboratóriumi szivárgás, kormányzati oldalon mégis komolyabban foglalkozhattak a kérdéssel, ugyanis a Vuhani Vírustani Intézet ellen hivatalos vizsgálatot folytattak le. Gao kiemelte, hogy ez a vizsgálat a kínai járványügyi központot nem érintette. 

A vírustani intézet a világjárvány során többször is hangsúlyozta, hogy kutatásaik során mindig minden protokollt betartanak, és azt is közölték, hogy náluk sosem találtak szabálytalanságot. Kitartottak amellett, hogy a pandémiát okozó koronavírus szinte biztosan a denevérektől származott, ám azt nem tudni, hogy mégis miként terjedt át az emberre.

A témában két elmélet létezik, az egyik, hogy a vírus természetes úton terjedt át a denevérekről az emberre (egy harmadik állat közvetítésével), a másik pedig, hogy a vírus megfertőzhetett valakit, aki részt vett egy olyan kutatásban, amely a természetből felbukkanó, emberre átterjedő vírusok veszélyeire fókuszál.

A koronavírus-járvány hivatalosan idén május 1-jével ért véget világszerte.

Korábban a Magyar Nemzet beszámolt arról is, hogy nyilvánosságra hozzák a koronavírus eredete és a vuhani laboratórium közötti kapcsolatról szóló amerikai hírszerzési dokumentumokat, miután Joe Biden aláírta az erre vonatkozó törvényt. Peking tagadja, hogy a pandémiát okozó kórokozó egy laboratóriumból szivárgott volna ki, ezért az ügy tovább növelheti a Kína és az Egyesült Államok közötti feszültséget.

– A végére kell járnunk a Covid–19 eredetének, beleértve a vuhani virológiai intézettel való lehetséges kapcsolatot is − jelentette ki Joe Biden. Az amerikai elnök márciusban aláírta a törvényt, miszerint minden, a koronavírus eredete és a vuhani laboratórium közötti kapcsolatról szóló hírszerzési dokumentumot nyilvánosságra kell hozni. 

Az adminisztrációm a titkosítás feloldásával a lehető legtöbb információt meg fogja osztani a nyilvánossággal

− ígérte Biden. 

Az elmúlt hónapokban több olyan amerikai jelentés is napvilágot látott, amelyek a Covid–19 eredeteként a lehetséges laboratóriumi szivárgást jelölték meg. Először az Egyesült Államok energetikai minisztériuma osztott meg alacsony megbízhatóságú hírszerzési információkat ezzel kapcsolatban, ezt követően pedig a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is állást foglalt a kérdésben. 

Az FBI már jó ideje úgy értékeli, hogy a járvány eredete nagy valószínűséggel egy lehetséges laboratóriumi incidens

fogalmazott Christopher Wray, az FBI igazgatója a Fox Newsnak. Az amerikai hírszerzési közösség ugyanakkor megosztott a kérdésben, az FBI és az energetikai minisztérium a laboratóriumi szivárgás forgatókönyvét tartja valószínűnek, négy másik szövetségi szerv azonban továbbra is azt állítja, tudomása szerint állatról emberre átterjedt, természetben kifejlődött kórokozóról van szó.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.