Nincs fertőzött a börtönökben

Az intézetekbe újonnan befogadott fogvatartottak a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően közegészségügyi és járványügyi vizsgálaton vesznek részt, közösségbe helyezésük kizárólag ezt követően történhet meg.

Bákonyi Ádám
2020. 04. 03. 6:41
börtönriport
a pécsi börtön Fotó: AS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetés-végrehajtási szervezet – a járványügyi hatóságokkal folyamatosan egyeztetve – az összes szükséges intézkedést megtette és megteszi a munkatársai és a fogvatartottak egészségi állapotának megóvása és a fertőzésveszély megelőzése érdekében. Az intézkedéseknek köszönhetően a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg nincsen koronavírus-fertőzött személy – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztályvezetője. Makula György elmondta, az intézetekbe újonnan befogadott fogvatartottak a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően közegészségügyi és járványügyi vizsgálaton vesznek részt, közösségbe helyezésük kizárólag ezt követően történhet meg.

– Az egészségügyi ellátást végző személyi állományunk a vizsgálatok során fokozott figyelmet fordít a láz, illetve az esetleges felső légúti panaszok feltárására. Indokolt esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban kiadott szakmai protokolljának megfelelő intézkedéseket léptetünk életbe – mondta a főosztályvezető. Hozzátette: bár más országokban van erre példa, Magyarországon nem indokolt a járvány szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozó fogvatartottak (65 év felettiek, krónikus betegek) büntetésük letöltése előtti szabadon bocsátása. A krónikus betegségben szenvedő fogvatartottak ellátása pedig ezután is biztosítva lesz a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában, valamint a Szegedi Fegyház és Börtön nagyfai telephelyén működő krónikus utókezelő részlegén.

– A büntetés-végrehajtás kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az elítéltek még a világjárvány idején is szoros köteléket ápoljanak a családtagjaik­kal. Ezért Skype felhasználási útmutató is készült a fogvatartottak hozzátartozói részére, hogy megismerhessék az online alkalmazás működését, ezzel kiváltva a személyes találkozást – mondta Makula György.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.