Támogatás az őshonos kisebbségeknek

Nagypéntek óta egy új honlapon lehet csatlakozni a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtéséhez.

Szilléry Éva
2020. 04. 15. 9:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egészen három hét maradt arra, hogy a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett, az őshonos regionális kisebbségek gazdasági megerősödését szorgalmazó aláírásgyűjtéshez csatlakozzunk. Május 7-ig egymillió aláírás szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió tárgyalja a polgári kezdeményezést.

Nagypéntek óta egy új honlapon az Irdala.hu cím alatt lehet csatlakozni a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtéséhez. A polgári kezdeményezés célja, hogy az őshonos kisebbségek, mint a székely, a katalán, a baszk, az új-sziléziai, a dél-tiroli etnikum gazdaságilag megerősödjön, és a jövőben közvetlenül is pályázhasson uniós pénzekre. A kisebbségeknek ugyanis az volt a tapasztalata, hogy diszkriminatív módon osztották el ezeket a pénzeket, kormányuk nem segítette megmaradásukat, ezért a szóban forgó régiók, úgy mint Par­tium, Székelyföld vagy Csallóköz évtizedek óta fejlesztési gondokkal küzdenek.

A polgári kezdeményezést csak abban az esetben támogatja az Európai Unió, hogy ha egymillió aláírás összejön a cél érdekében. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az Irdala.hu kérdésére azt felelte, hogy ennek az ügynek a támogatása minden magyar kötelessége. „Azt szeretnénk, olyan kimenetele legyen az ügynek, amely megmutatja, hogy mi, magyarok, erősek tudunk lenni, ha a külhoni magyarság sorsáról van szó. Büszkék vagyunk a székelységre, hogy száz évig nem engedték el a gyökereiket. A székelység most Euró­pának is példát mutathat” – emelte ki Kocsis Máté.

Azoknak, akik otthon ülnek a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásban, itt a lehetőség, hogy egy olyan nemes ügy mellé álljanak, amely konszenzust teremt az örökké szemben álló magyar pártpolitikai felek között. Rá­adásul jelen helyzetben az egyetlen mód a digitális aláírás annak, aki csatlakozni szeretne hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.