Várjuk Lendvai Ildikó megtisztelő válaszát

Emlékeznek még a hírhedt „panelproli” kifejezésre?

Berszán György
2020. 04. 20. 7:17
null
Budapest, 2014. augusztus 8. Lendvai Ildikó volt pártelnök érkezik a Magyar Szocialista Párt (MSZP) küldöttgyűlésére a párt VI. kerületi, Jókai utcai székháza előtt 2014. augusztus 8-án. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeznek még a hírhedt „panelproli” kifejezésre? Bruck Gábor népszavás őszödi beszéde miatt érdemes ugyanis. A politikai emlékezet első felbukkanását a fideszes Németh Zsolt nevéhez kapcsolja, és állítólag egy 2002-es április 15-iki budafoki lakossági fórumról robbant be a közbeszéd élvonalába, s hullott nem várt ajándékként a szocialisták ölébe. Pedig a politikai emlékezet rosszul tudja. Az eredetvizsgálat szerint a panelproli-frázis az MSZP házi lapjában, épp a Népszabadságban jelent meg elsőként F. Hegyi István jóvoltából, még 2001. szeptemberében. Az információt Rab László tette közzé, amit a NOL.hu archívumából bányásztam elő (2011. 12. 18. 23:59).

Mindenki hozzon még egy embert – kérte Orbán Viktor a több, mint gyászos eredményt hozó 2002-es választás idején. De az MSZP jobbat talált ki: a „köteles beszéd” maradéktalan kiaknázása mellett vadul és ész nélkül panelprolizni kezdett. Nem csoda, hogy a politikus Lendvai Ildikó felcsapott színházi idénymunkásnak, és közölte: „Tíz Pozsgay Imre és száz Szűrös Mátyás sem lesz elég ahhoz a Fidesznek, hogy elfeledtesse a baloldali választókkal a panelprolizást.” Az ócsított hatásvadászat lett a szocialisták atomfegyvere, és persze „a Fidesz ellen semmi sem drága” alapon brutálisan éltek is vele.

Most Lendvai Ildikót és hű elvtársait arra kérjük, hasonló határozottsággal és hatásfokkal ítéljék el Bruck Gábor népcsoportot alpári módon megbélyegző megnyilvánulását, egész pontosan a Fidesz-szavazók „primitív hüllőagyúzását”, „krokodilagyúzását” és a többit. Az természetesen fel sem merülhet, hogy Lendvai Ildikó, aki ráadásul abban a szerencsés helyzetben van, hogy a Népszava véleményvezére, ne kapna a remek alkalmon, hogy újfent bizonyítsa, ő bizony visszautasítja a kettős mércét és mindig azonos erkölcsi zsinórmértékkel mér.

A vidéken élő fideszes szimpatizánsoknak ugyanaz a szilárd elvi kiállás és hitelt érdemlő politikai védelem jár, mint a panelházakban lakó fővárosi polgároknak, ugye, kedves Lendvai Ildikó? Megtisztelő válaszát – ha kérhetjük, tíz Pozsgay és száz Szűrös emlegetése nélkül – dörgedelmes véleménycikk formájában várjuk az MSZP jelenlegi házi lapjában.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.