időjárás 21°C Csaba 2022. július 6.
logo

Használhatatlan maszkokat küldött Brüsszel

Bácskai Balázs
2020.05.28. 17:34
Használhatatlan maszkokat küldött Brüsszel

Szürreális történet: az EU által küldött több mint 50 ezer maszk használhatatlannak bizonyult, ezért azokat meg kell semmisíteni, amelynek költségeit szerencsére Brüsszel állja.

Az EU tagállamai orvosi eszközöket igényelhettek az Európai Bizottságtól (EB) április közepén, Magyarország számára egy képlet alapján 250 ezer maszkot ígért a testület, amelyből 54 ezer meg is érkezett május 12-én. Két héttel később, május 25-én azonban Brüsszel úgy tájékoztatta a tagállamokat, hogy a maszkokat meg kell semmisíteni minőségi okokból. A megsemmisítés költségeit az EU-tagok igényelhetik az EB-től – értesült a Magyar Nemzet névtelenséget kérő brüsszeli forrásból.

Lapunk úgy tudja, hogy a Bizottság Egészségügyi Főigazgatósága (DG Santé) 100 millió eurós forrásból valósított meg orvosi eszközbeszerzéseket. Ebből a pénzügyi keretből KN95-ös maszkokat is vásároltak, amelyeket ki is szállítottak a tagállamok által megadott helyszínekre az Európai Betegségmegelőzési Járványvédelmi Központ (ECDC) által kidolgozott elosztási kulcs szerinti mennyiségben. A május 12-én érkezett szállítmányról a megérkezése után két héttel bizonyosodott be, hogy minőségi problémák állnak fenn. A használhatatlan védőeszközök sorsáról jelenleg nem tudunk többet, vélhetően a közeljövőben megsemmisítésre kerülnek.

Értesüléseink szerint a szóban forgó védőeszközök KN95 GB2626-2006-os védőmaszkok, amelyekből az EB mintegy 10 milliót vásárolt, ezek 1,5 milliós tételekben érkeznek Európába Kínából. Május 13-ára mintegy 18 tagállamba szállították ki az eszközöket, amelyekkel kapcsolatban már a megérkezésükkor felmerült, hogy nem nyújtanak megfelelő védelmet. Számos tagállam kezdte el vizsgálni a maszkok minőségét, a kiszállítást követően azt kérte a Bizottság, hogy a védőeszközöket ne használják amíg ki nem derül, hogy valóban megfelelő minőséget képviselnek-e. Május 20-ára már több – információink szerint addigra négy – tagállam vizsgálta be a maszkokat, és a kísérletek alapján bebizonyosodott: a védőeszközök használhatatlanok.

A Magyar Nemzet az ügy kapcsán kérdéseket intézett az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Arra voltunk kíváncsiak, hogy meg tudják-e erősíteni értesüléseinket, valamint, hogy megsemmisítésre kerültek-e a maszkok és visszaigénylik-e a ezen művelet költségeit Brüsszeltől.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.