időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Huszonnyolc áldozat: időhúzásra játszik a Viking

Szemán László János
2020.05.27. 18:24

A 2019. május 29-én este történt dunai hajókatasztrófa miatt több milliárd forintos kártérítési igény merült fel az áldozatok hozzátartozói, a dél-koreai turisták útját szervező cég, valamint a magyar áldozatok hozzátartozói és a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. részéről. Csak a dél-koreai utazásszervező cég kétszázmillió dolláros kárigényt nyújtott be a Viking River Cruises norvég tulajdonú, svájci székhelyű cégóriásnál.

A Panoráma Deck Kft. kártérítési igénye kétmilliárd forintot is meghaladja már. A Viking cég és brit biztosítója azonban tárgyalni sem akar a Panoráma jogi képviselőivel. Hamarosan polgári pereket fognak indítani nemzetközi bíróságokon a Viking ellen. Elutasította a peren kívüli egyezséget, ám megpróbálták a magyar károsultak hozzátartozóit egymás ellen fordítani.

Tavaly novemberben emeltek vádat az ukrán hajóskapitány, a 64 éves Jurij Csaplinszkij ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt. A kapitány tagadta a perelőkészítő ülésen, hogy bűncselekményt követett volna el. A peres eljárás azonban a pandémia veszélyhelyzet következtében megtorpant, és csak szeptember 8-án kezdik tárgyalni a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Hogyan próbálja megúszni a fizetést a Viking biztosítója, és hogyan keresik igazukat az áldozatok hozzátartozói? Részletek a holnapi Magyar Nemzetben.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.