Huszonnyolc áldozat: időhúzásra játszik a Viking

A katasztrófát okozó hajó (Viking Sigyn) tulajdonosa, ha megteheti, egyetlen fillért sem fizet.

2020. 05. 27. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019. május 29-én este történt dunai hajókatasztrófa miatt több milliárd forintos kártérítési igény merült fel az áldozatok hozzátartozói, a dél-koreai turisták útját szervező cég, valamint a magyar áldozatok hozzátartozói és a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. részéről. Csak a dél-koreai utazásszervező cég kétszázmillió dolláros kárigényt nyújtott be a Viking River Cruises norvég tulajdonú, svájci székhelyű cégóriásnál.

A Panoráma Deck Kft. kártérítési igénye kétmilliárd forintot is meghaladja már. A Viking cég és brit biztosítója azonban tárgyalni sem akar a Panoráma jogi képviselőivel. Hamarosan polgári pereket fognak indítani nemzetközi bíróságokon a Viking ellen. Elutasította a peren kívüli egyezséget, ám megpróbálták a magyar károsultak hozzátartozóit egymás ellen fordítani.

Tavaly novemberben emeltek vádat az ukrán hajóskapitány, a 64 éves Jurij Csaplinszkij ellen halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt. A kapitány tagadta a perelőkészítő ülésen, hogy bűncselekményt követett volna el. A peres eljárás azonban a pandémia veszélyhelyzet következtében megtorpant, és csak szeptember 8-án kezdik tárgyalni a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Hogyan próbálja megúszni a fizetést a Viking biztosítója, és hogyan keresik igazukat az áldozatok hozzátartozói? Részletek a holnapi Magyar Nemzetben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.