időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

Milliókat kaphat Mr. Negyven Százalék

Bácskai Balázs
2020.05.28. 05:52
Milliókat kaphat Mr. Negyven Százalék

A XIX. kerületi vagyonkezelő igazgatója több millió forintnyi közpénzt markolhat fel munka nélkül, ha idő előtt eltávolítja posztjáról az önkormányzat képviselő-testülete – értesült lapunk. Eközben a Momentum javaslata szerint az önkormányzati vezetés körül sorjázó ügyeket a Soros által támogatott Transparency Internationallel vizsgáltatnák ki.

Amennyiben Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő korrupciógyanús ügyekbe keveredett vezetőjének megbízatását idő előtt, jogszerű indoklással visszavonja a XIX. kerület képviselő-testülete, akkor Kránitz jogosult a vezetői megbízatásának lejáratáig terjedő illetményre – tudta meg a Magyar Nemzet.

Értesüléseink szerint, ha Kránitzot a képviselő-testület most júniusban eltávolítaná hivatalából, akkor az több mint 13 millió forintjába kerülne a kerületi polgároknak, amelyet az el nem végzett munka után is kellene fizetni. Ez körülbelül 25 hónapnyi budapesti diplomás átlagbérnek megfelelő összeg.

A Vagyonkezelő Műszaki Szervezet (Vaműsz) igazgatóját határozott időre nevezte ki a kispesti baloldali többség, megbízatása 2021. február 28-án jár le. A határozott idejű vezetői megbízások visszavonását indokolni szükséges, ám a jogszabályok szerint az igazgató körül sorjázó korrupciógyanús ügyek jogi szempontból nem nyújtanak elégséges indokot az igazgató eltávolításához. Lapunk úgy tudja, a leváltás csak akkor valósulhat meg, ha Kránitz munkaköre átszervezés miatt szűnik meg.

Kránitz Krisztián leváltása akkor került ismét szóba a fővárosi politika színterein, amikor Gajda Péter kispesti polgármestert kinevezték a Fővárosi Közgyűlés összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozatok ellenőrzéséért felelős bizottság elnöki posztjára. Mint azt a Magyar Nemzet megírta, a kinevezés után Gajda tudta nélkül abban állapodtak meg a budapesti frakciók, hogy számukra csak akkor fogadható el a kerületvezető kinevezése, ha leváltják Kránitzot és átvilágítják a vagyonkezelőt. A Vaműsz átvilágítása korábban is napirenden volt, a Magyar Nemzet úgy értesült, hogy egy ismert könyvvizsgáló cég negyvenmillió forint plusz áfa árajánlatot adott a munkára.

Ha megkapja a pénzt, nem lesznek kenyérgondjai
Fotó: Facebook

Lapunk utolérte Soproni Tamást, aki elmondta, hogy folytatott tárgyalást Gajda Péterrel az ügyben, valamint fővárosi kérdések kapcsán is. – Nagyon bizakodó vagyok, hogy a transzparencia irányába tudunk lépéseket tenni, amelyekben megállapodtunk – nyilatkozta a kerületvezető. Hozzátette: ebbe a munkába szeretnék bevonni a Transparency Internationalt is.

Gajda Péter kispesti polgármester úgy tájékoztatta lapunkat, a kerületben minden önállóan gazdálkodó intézmény vezetőjét Kránitzéhoz hasonló, határozott idejű szerződéssel szokták megbízni. A kerületvezető arról is beszélt, hogy a vagyonkezelő átszervezésének kérdése jelenleg is napirenden van.

– A nyilvánosságra került hangfelvételek alapján egy felelős vezető megfontolhatta volna Kránitz Krisztián menesztését akár ilyen áron is, amit a szabályok szerint kötelező kifizetni neki. A napvilágra került vádak alapján Kránitz Krisztián méltatlan és alkalmatlan a vagyonkezelő vezetésére – nyilatkozta lapunknak Dódity Gabriella kispesti fideszes önkormányzati képviselő.

Mint ismert, Kránitz Krisztián, a kispesti vagyonkezelő vezetője, a Magyar Nemzet és a Hír TV által nyilvánosságra hozott Lackner-felvételeken párttársa szerint 12 millió forintot kaszált egy korrupciógyanús ügyleten, míg Gajdának hárommillió jutott. Lapunk azt is kiderítette és nyilvánosságra hozta tavaly októberben, hogy az igazgató nem tüntetett fel egy spanyolországi nyaralót a vagyonnyilatkozatában, valamint számos gyanús ingatlanfelújításra bukkantunk az önkormányzati lakások kapcsán.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.