időjárás °C Vendel 2021. October 20.
logo

Szépkorúakat semmiztek ki az idősotthonokban dolgozók

Szemán László János
2020.05.20. 14:39

Éppen azok semmizték ki a gondoskodásra szorult, idősotthonban élő gondozottakat, akikre támaszkodniuk kellett az emberhez méltó élet érdekében. A Nemzeti Védelmi Szolgálat operatív felderítése nyomán csaptak le márciusban, illetve e héten kedden az aljas bűncselekmények elkövetőire. Miután a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség jár el, fővárosi intézményekről van szó.

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytatott nyomozásban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a korábbi nyolc után három újabb gyanúsítottat hallgatott ki, nyolcan pedig kényszerintézkedés hatálya alatt állnak – áll Keresztes Imrének, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének a mai közleményében.

Az ügy lényege szerint az időskorú gondnokolt személyek hatósági ügyeinek intézése során kormányzati szolgálati jogviszonyban álló gyámügyi szakügyintézők hivatásos gondnokokkal és idősotthonok vezetőivel, valamint további magánszemélyekkel együttműködésben korrupciós kapcsolatot alakítottak ki a gondnokoltak ingó és ingatlan vagyonának áron alul történő megszerzése érdekében.

A gyanúsítottak által kialakított gyakorlat az volt, hogy a hivatásos gondnokok több esetben indokolatlanul csökkentették a gondnokoltak rájuk bízott vagyonát akként, hogy annak egy részét saját céljaikra fordították. A gondnokok jogellenes tevékenységét a kormányhivatali alkalmazottak azzal tették lehetővé, hogy határozati formában jóváhagyták a gondnokoltak vagyonával történő rendelkezést.

Ezen túlmenően a gondnokoltokat a megbeszéltek szerinti idősek otthonában helyezték el úgy, hogy az elhelyezésért rendelkezésre bocsátott, esetenként irreálisan magas összegből az intézmények vezetői jogosulatlan előnyként kialkudott összegű készpénzt juttattak az eljáró gondnok, valamint a kormányhivatalnokok számára.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség március elején és tegnap összehangolt intézkedéssorozat keretében több helyszínt érintő bűnügyi akciót hajtott végre a Nemzeti Védelmi Szolgálat, illetve részben a Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala munkatársainak bevonásával. Az együttműködő szervek az eljárási cselekmények során az érintett hivatalos személyek szolgálati helyén és az egyes terheltek lakó- és tartózkodási helyén házkutatást tartottak, amelyek során a cselekményekből származó jelentős mennyiségű készpénzt, személygépkocsit, az egyik sértettől származó ékszereket, valamint a bűncselekményekkel kapcsolatos további bizonyítási eszközöket, okiratokat foglaltak le.

A gyanúsítottak közül többen részbeni beismerő vallomást tettek, míg elkövetőtársaik tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését. A nyomozó ügyészség eddig 11 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyben, hatan letartóztatásban vannak, míg két gyanúsított bűnügyi felügyelet alatt áll.

A főügyész nem nevezte meg a bűncselekményben érintett idősotthonokat, ám mivel a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség jár el, fővárosi intézményekről van szó. Azt sem lehet tudni, hogy az intézmények közül mennyi üzemeltetése tartozik a fővárosi önkormányzat hatáskörébe.