időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Vidéken hétfőtől visszatér normális medrébe az élet

Nagy Orsolya
2020.05.16. 13:44
Vidéken hétfőtől visszatér normális medrébe az élet

A másfél méteres védőtávolság betartásával hétfőtől újra fogadhatnak vendéget a vidéki szállodák, és használatba vehetők a vendéglátóhelyek belső részei is, amennyiben a személyzet arcot eltakaró eszközzel védi a vendégeit a koronavírustól. Megnyithatnak a vidéki játszóterek, és júniustól kétszáz főig megtarthatók az esküvők, temetések is – áll a szombaton közzétett kormányrendeletben.

Hétfőtől Pest megyében is enyhülnek a koronavírus miatti járványügyi intézkedések. A vidéki kijárási korlátozás oldása megtörtént, de a Budapesten kívül eső területeken is tartani kell a másfél méteres távolságot, a maszk viselése egyes esetekben szintén kötelező – áll a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben.

Szombaton a budapesti nyitással kapcsolatos döntést is bejelentette már Orbán Viktor miniszterelnök.

A vendéglátóhelyek belső tereiben – így különösen az éttermekben, a kávézókban, a cukrászdákban, a büfékben, a presszókban – való tartózkodás, a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. Ennek feltétele azonban, hogy az ott dolgozók kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni, és a védőtávolságot is tartani kell – áll a kormányrendeletben.

A hétfőtől hatályba lépő jogszabály szerint a szálláshelyek fogadhatnak vendéget, és a vendégeknek megengedett az ott-tartózkodás. A szálláshelyen üzemeltetett vendéglátó-helyiségekre a vendéglátóüzletekre vonatkozó szabályok irányadók, azaz a személyzetnek orrot-szájat elfedő maszkot, sálat vagy kendőt kell viselnie.

A szabadtéren lévő játszóterek hétfőtől látogathatók és megtarthatók a nagyszabású családi rendezvények is, például az esküvők és a temetések. A lagzik vendéglátóüzletben, valamint szálláshelyen júniustól kétszáz főig megtarthatók.

A budapesti nyitás részleteiről ma orvostudományi vezetőkkel folytatott konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány döntéseit megelőző egyeztetésen Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a virológiai kutatócsoport vezetője, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem járványtannal foglalkozó matematikusa, Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának vezetője, Bedros J. Róbert, az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrumának beruházásával foglalkozó miniszterelnöki megbízott, valamint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke vett részt.

Életjelek

Hamarosan minden budapesti fürdő újra látogathatóvá válik

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.