időjárás 12°C Petra 2022. október 2.
logo

A vándortáborok a legbiztonságosabb táborok közé tartoznak

Forrás: MTI
2020.05.28. 12:42

A június 16-án induló idei vándortáborokban különösen nagy figyelmet fordítanak az egészségbiztonságra – hangsúlyozta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Révész Máriusz kiemelte: még az eddigieknél is fontosabb, hogy lesznek idén vándortáborok, ugyanis március 16-tól a koronavírus-járvány miatt a gyerekek élete megváltozott, nem mehettek iskolába, nem találkozhattak társaikkal és kevesebbet mozogtak.

A vándortábor minderre „gyógyír”, a gyerekek a természetben, közösségben vannak és mozognak – mutatott rá. A táborok 28 ezer forintba kerülnek, ez tartalmazza az egyheti szállás, az ellátás és a programok költségét.

A koronavírus-járvány kapcsán Révész Máriusz arról beszélt, hogy a vándortáborok a legbiztonságosabb táborok közé tartoznak, ugyanis a gyerekek egy héten keresztül zárt közösségben vannak 20-30 fős csoportokban és kevés kontaktust létesítenek. Közölte: a tanárok számára kedvezményes és jó színvonalú képzéssel kívánják vonzóvá tenni a táborokat; egy hétre 100 ezer forint külön díjazásban is részesülnek.

Révész Máriusz kitért arra, hogy a tavaly kiírt novellaíró- és fotópályázat mellett idén versírópályázatot is hirdetnek a gyerekeknek. Június első felében jelenik meg egy, a legjobb magyar kortárs költők vándortáborokról írt antológiája – mondta.

A fideszes politikus szavai zárásaként arra biztatta a szülőket és a tanárokat, hogy éljenek a vándortáborok kínálta lehetőségekkel, ugyanis – mint fogalmazott – az a nyár egyik legnagyszerűbb programhete lesz a gyerekeknek és a legnyugodtabb pihenést nyújtó időszaka a szülőknek.

Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára a többi közt jelezte, hogy az erdei vándortáborokban a tavalyi hét útvonal idén további kettővel bővült, így a gyerekek a Zemplén, a Mátra, a Pilis, a Börzsöny, a Bakony, a Mecsek, a Vasi-Hegyhát mellett idén a Vértes és a Zselic kulturális értékeit is megismerhetik. Hangsúlyozta, hogy táboraik biztonságosak, fenntarthatók és fontos a közösségépítő szerepük.

Virág Benedek, a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának vándortábor-projektvezetője tájékoztatása szerint a táboraik célja a fizikai mellett a szellemi egészség megőrzése. A zarándoklat során mintegy 20 kilométert tesznek meg a csoportok, és olyan helyszínekre látogatnak el, amelyek több mint ezer éve fennállnak, köztük Tihany, Bakonybél és Pannonhalma bencés közösségeihez.

Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektkoordinátora egyebek mellett arról beszélt, hogy a járványhelyzet miatti egészségügyi szabályokat úgy szeretnék betartatni a gyerekekkel, hogy „az majdhogynem szórakozás legyen”.

Életjelek

Hamarosan minden budapesti fürdő újra látogathatóvá válik

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.