időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

Eltér a kereslet a kínálattól a lakáspiacon

Pintér Balázs
2020.06.29. 21:58

Nagyon gyorsan visszapattant a lakáspiac a járványhelyzetből adódó mélypontról, a kereslet felélénkült, rengetegen néznek lakásokat, az eladók viszont lépéskényszerbe kerülnek. Az Ingatlan.com elemzése szerint ugyanis egyre inkább növekszik az olló a vásárlási kedv és a tényleges kereslet fizetőképessége között, a kínálati oldal nem alkalmazkodott a valós kereslethez. Sok tulajdonos ugyanis még a lakáspiac korábbi lendülete alapján árazza eladó lakását, és az értéket nem igazították a vásárlók fizetőképességéhez. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője hangsúlyozta, a lakáskeresőkből csak akkor lesznek tényleges vevők, ha a tulajdonosok lejjebb viszik az árat.

A szakértő szerint az eladó lakások és házak iránti kereslet éves szintű növekedése csalóka lehet, mert már 2019 nyarától kezdve kisebb volt az érdeklődés a korábbi évekhez viszonyítva, vagyis már a járványtól függetlenül kezdett megtorpanni a lakáspiac. – Tavaly nyáron jelent meg a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapír, amely lényegében elszipkázta a befektetőket az évről évre egyre magasabb árakon pörgő lakáspiacról. Hiába nőtt idén júniusban minimális mértékben az érdeklődések száma, ez a gyakorlatban nem jelent sokkal több érdeklődőt és adásvételt tavaly nyárhoz viszonyítva. Mindössze a viszonyítási alap lett sokkal kisebb, és erre az alacsonyabb szintre esett vissza tartósan a lakások iránti kereslet – jelezte Balogh László. Egy dolog biztos, a járvány következtében a lakáskeresők fizetőképessége nem növekedett.

Életjelek

Hamarosan minden budapesti fürdő újra látogathatóvá válik

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.