Bővülő lehetőségek a mesterséges megtermékenyítés területén

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenlétében adták át a Szent János Kórház területén lévő Budai Meddőségi Centrum megújult épületét. A közel egymilliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósult fejlesztés eredményeként kétszer annyi államilag finanszírozott mesterséges megtermékenyítés végezhető el, mint eddig. A kormányzat célja, hogy a meddőségkezelést minden család költségmentesen vehesse igénybe, ezért nemrég ingyenessé váltak az eljáráshoz szükséges gyógyszerek és egyes, korábban térítésköteles vizsgálatok is.

Veres László István
2020. 06. 16. 15:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az átadóünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere úgy fogalmazott, egy nemzet jövője mindig az asszonyok kezében van, az új generációk felnevelésében mindig az anyáké a központi szerep. A kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy javítsa a demográfiai helyzetet, az elmúlt években a reprodukciós arányszám 1,28-ról 1,55-re emelkedett, és az év első hónapjaiban is kedvező folyamatokat figyelhettünk meg, hiszen időarányosan öt százalékkal nőtt az újszülöttek száma.

A tárcavezető jelezte, hogy a házasságkötések és a szülések időpontja is későbbi életkorra tolódott, ezért alakult ki világszerte az a helyzet, hogy nagyjából minden hetedik pár esetében meddőségi probléma jelentkezik. Magyarországon ezt a ráta körülbelül húsz százalékra tehető. – Az utolsó tíz évben háromszorosára emelkedett a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló negyven év feletti hölgyek száma. A kormány ezért megteremtette a meddőség elleni kezelések feltételeit, továbbá megalapította a Nemzeti Humán Reprodukciós Intézetet, amelynek központja a Szent János Kórház meddőségi centruma.

Az intézmény szép tradíciókra tekinthet vissza ezen a területen, hiszen eddig évente mintegy ezer mesterséges megtermékenyítést végeztek itt, mostantól pedig ez a szám lényegesen emelkedni fog. Azzal pedig, hogy egy országos hálózat jött létre, négyezerre nőhet a lombikbébiprogram segítségével élve megszületett csecsemők száma. A kormány kilencmilliárd forintot fordít e cél támogatására, és az infrastruktúra mellett a szellemi, szakmai háttér is biztosított – jelentette ki Kásler Miklós.

Gulyás Gergely a körzet országgyűlési képviselőjeként arról beszélt, hogy a megújult meddőségi centrum ahhoz fog hozzájárulni, hogy minél több haszonélvezője legyen a kormányzati családpolitikának. – 2010-ben nehéz gazdasági helyzetben kellett a helyes irányokat kijelölni, s már akkor a családi adórendszer volt az egyik legfőbb programpontja az akkor alakult kormánynak. Azóta folyamatosan igyekszünk bővíteni a gyermekvállalást támogató lehetőségeket, ma GDP-arányosan hazánkban a legmagasabb a családtámogatásokra fordított összeg az Európai Unió 27 tagállama közül. Abban bízunk, hogy a jelenlegi 1,55-ös reprodukciós ráta javulni fog, és bízunk abban is, hogy a magyar orvostudomány, illetve ez az intézmény is hozzájárul majd, hogy akár a később vállalt gyerekek is megszülethessenek – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Budai Meddőségi Centrum közel egymilliárd forintos felújítása során új konzultációs és vizsgálati helyiségeket alakítottak ki, liftet kapott az épület, és korszerű műszerek beszerzésére is lehetőség nyílt. Ezek közé tartozik az országban egyedülálló férfiivarsejt-vizsgáló gép, illetve az a modern automata analizáló rendszer, amellyel folyamatosan nyomon követhetik az embriók fejlődését. Bővítették a fagyasztott embriók tárolókapacitását is: az eddigi öt tartály száma kilencre emelkedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.