időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Hazánk bizonyosan a járvány első hullámának végére ért

Csókás Adrienn - Szilágyi Anna
Forrás: MTVA
2020.06.03. 10:52
Hazánk bizonyosan a járvány első hullámának végére ért

– A kormány ma is ülésezik, elemzi és értékeli a bevezetett korlátozó intézkedéseket, a döntésekről pedig a holnapi kormányinfón számolnak be – fogalmazott Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. Mint mondta, már 880-an használják aktívan a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, és összesen 11 172 karantén van érvényben.

Rémhírterjesztéssel kapcsolatban már 120 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség. Személyforgalomnál kilépő oldalon Hegyeshalomnál egyórás várakozásra kell számítani – ismertette a rendőrtiszt.

Kedvező tendenciák mutatkoznak

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, újabb tíz magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 534 főre emelkedett az elhunytak száma, 2190-en pedig már meggyógyultak. Kedvező adat, hogy az aktív fertőzöttek száma 1207 főre csökkent, 49 százalékuk budapesti, 51 százalékuk vidéki lakos – jelezte Müller Cecília. Jelenleg 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

– Kedvező tendencia mutatkozik az idősotthonok esetében is – hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Már jó ideje nem emelkedett az érintett intézmények száma, ahol felfedeztek koronavírusos eseteket és folyamatosan gyógyulnak a megbetegedettek.

Összesen 899-en váltak pozitívvá az egész járvány időtartama alatt az ország 33 idősotthonában.

Az országos tisztifőorvos szerint a 33 idősotthonban lakó 5991 fő közül összesen 899-en váltak pozitívvá, 468-an pedig már meggyógyultak.

Müller Cecília közölte:

az új ellátási rend szerint már ismét lehetőség van nem koronavírusos betegek fogadására.

Ami a nagyvilágot illeti, számos területen még szaporodik az új esetek száma, a június 2-i adatok szerint világszerte 6 millió 400 ezer fertőzöttet tartank nyilván. Az összes halálozás pedig megközelíti a 380 ezret – tette hozzá.

Még nem lélegezhet fel a világ

Európában 2 millió fertőzöttet regisztráltak, az USA-ban 1,8 milliót.

– Még nem lélegezhet fel a világ – hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve: az új esetek rangsorát vizsgálva az látszik, hogy jelenleg leginkább az Amerikai Egyesült Államok érintett.

A magyarországi viszonyok nagyon kedvezőek, bizonyosan az első hullám végén vagyunk

– szögezte le a tisztifőorvos.

Müller Cecília a felsőoktatási intézményekben zajló vizsgáztatásról is beszélt. Mint mondta, fontos, hogy a vizsgákat úgy szervezzék meg, hogy kerüljék a kontaktusokat, egy teremben legfeljebb két vizsgázó legyen a vizsgáztató mellett. A maszk viselése ajánlott, de nem kötelező – tette hozzá. Emellett biztosítsák a jó szellőzést és csak saját eszközöket használjanak a vizsgázók.

Újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos elmondta, 102 éves a legidősebb gyógyult beteg.

Mindnyájunkat foglalkoztat, hogy elkerülhető-e a második hullám, a vélemények többsége arról szól, hogy a vírus alacsony szinten, de köztünk marad és elképzelhető, hogy az influenzaszezon idején többletmegjelenést fog produkálni – fogalmazott Müller. Emlékeztetett, felkészülten várjuk, ha lesz ilyen hullám.

Horvátországba is szabadon lehet utazni

Május 28-tól a magyar állampolgárok is szabadon beutazhatnak Horvátország területére – tájékoztatott Kiss Róbert.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy

a Heves megyei idősotthonokban nincs a fertőzés szempontjából pozitív személy.

Ugyancsak kérdésre jelezte azt is, hogy hibaelhárítási célból karantén intézkedés alatt álló lakásba is bemehetnek a szakemberek. Ilyenkor maszkot és kesztyűt javasolt viselni.

A járvány esetleges második hulláma kapcsán a tiszti főorvos úgy szólt, bármi előfordulhat, ezért több forgatókönyvre is készülnek. Kijelentette: a magyar egészségügy rendkívül nagy teljesítményt nyújtott, és megbirkózott a járvánnyal úgy is, hogy nem volt ilyesmiben előzetes tapasztalata.

A járványügyi éberségre azonban továbbra is szükség van – hangsúlyozta.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.