Figyelem! Ez egy megrendítő és felkavaró írás

Mondd el fiaidnak!

2020. 06. 07. 8:54
null
Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szörnyű trianoni békediktátumot 1920. június 4-én írták alá Versailles-ban. Száz esztendő. Még kimondani is sok, nemhogy megélni – elmélkedett Felhévizy Félix, és közben elemi erővel tódultak fel benne a régi családi emlékek. Gyermekkorában nagypapája szinte valamennyi találkozásukkor mesélt neki Trianon tragédiájáról és fájdalmáról. Többször felolvasta neki Padányi Viktor szívbemarkoló visszaemlékezését, amely mind a mai napig végigkíséri a hírlapíró életét:

„Tíz órakor növénytanóra kezdődött. Kovách Demjén tanár úr magas, szikár alakja pontosan jelent meg az ajtóban, mint mindig. Felment a katedrára, beírta az osztálykönyvet, de nem kezdte el a feleltetést, mint szokta, hanem lehajtott fővel meredt maga elé egy hosszú percig…, és akkor megkondultak a harangok.

Kovách Demjén tanár úr felállt, odament a térképtartóhoz, kivette a térképet, amelynek felső sarkában még ez a név állt: »A Magyar Szent Korona országainak politikai térképe«, és felakasztotta a térképállványra. (...)

Mi halálos csendben néztük a térképet és az előtte álló, szürkülő hajú cisztercita papot, amint feje egyre lejjebb esett a mellére és a behallatszó harangzúgás által még inkább kimélyített csendben inkább magának, mint nekünk, ennyit mondott: »Consummatum est« [elvégeztetett].

Ötvennégyen voltunk, ötvennégy tizennégy éves magyar fiú.

A golgota utolsó szavai után nem bírtuk tovább, leborultunk a padokra, és elkezdtünk sírni. Odakint kongtak a harangok. Nagy-Magyarország keresztre feszítésének napja volt: 1920. június 4. péntek.”

Felhévizy nagypapája átélte azt a szörnyű napot, így ő még személyesen érezte azt a szívbemarkoló fájdalmat, amit Trianon jelent.

Ezért mindig azzal az útravalóval engedte el a még gyermek hírlapírót, hogy majd egyszer mondja el fiainak, hogy mit jelentett és mit jelent a magyarság számára ez az igazságtalan döntés.

A hírlapíró megfogadta nagypapája tanácsát, és továbbadta gyermekeinek Trianon soha el nem múló fájdalmát és az örök, lobogó vágyat Magyarország feltámadására.

A magyarság és a magyar nemzet csak úgy maradhat meg, ha apáról fiúra szállva újra és újra átadjuk ezt az örök érvényű üzenetet:

– Mondd el fiaidnak!

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, akkor kattintson ide: magyarnemzet.hu/poszt-trauma

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.