Fogadják meg a járványügyi szakemberek tanácsait!

A pünkösdi hétvége nagyon pozitív volt, csak néhány esetben kellett figyelmeztetni az embereket.

Szilágyi Anna, Végh Attila
2020. 06. 02. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A védekezés újabb fázisában vagyunk napok óta, így a rendőri feladatok is átalakultak – jelentette ki Lakatos Tibor rendőr ezredes az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Mint mondta, ellenőrzik a védelmi intézkedések betartásával kapcsolatos magatartást.

A pünkösdi hétvége nagyon pozitív volt, csak néhány esetben kellett figyelmeztetni az embereket.

Lakatos Tibor elmondta, a rendőrség továbbra is ellenőrzi a hatósági házi karanténokat, már 1979-en regisztráltak az elektronikus ellenőrzésre, közülük 852-en aktív felhasználók. Az egészségügyi szolgáltatói rendszerbe 3800 kérdőív érkezett be, így nyomon tudták követni az állampolgárok egészségi állapotát – tette hozzá. Az elmúlt 24 órában 53 személlyel szemben kellett intézkedni, ők megszegték a hatósági házi karantén szabályait – jelezte Lakatos Tibor.

Fontos, hogy továbbra is mindenki szem előtt tartsa a védelmi intézkedéseket

– hangsúlyozta.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg, ezzel 532 főre emelkedett az elhunytak száma, 2160-an pedig már meggyógyultak.

Müller Cecília arról is beszélt, a legkevesebb megbetegedés Békés megyében van, itt mindössze három fertőzött jut százezer lakosra. Mint mondta, a heti megoszlás mutatja meg legpontosabban a járványgörbét.

Március 4-én voltak az első megbetegedések Magyarországon – emlékeztetett a tisztifőorvos, hozzátéve: innentől

a 15. héten volt a tetőzés, azóta folyamatos a csökkenés, most a 22. héten vagyunk.

A megbetegedésekhez nagyon hasonló az elhunytak grafikonja is: itt a 16. héten volt a tetőzés, azóta jelentősen csökkent a számuk, a 22. héten 35 fő hunyt el.

Azt is felidézte, az influenzaszezon közepén jelent meg nálunk a koronavírus-járvány, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában több mint ezer mintát vizsgáltak akkor, és ezek közül csak egy koronavírus-pozitív minta volt. Többen kérdezték, mikor jöhetett be Magyarországra a vírus, az említett vizsgálat arról tanúskodik, hogy nagy valószínűséggel valóban március elején, az első megbetegedés felismerésekor jutott be hozzánk – ismertette Müller Cecília.

Újságírói kérdésre, hogy mikre kell ügyelni a szedd magad akcióknál, Müller Cecília azt mondta, kedvező, hogy itt szabadtéren vannak az emberek, de a zsúfoltságot mindenhol kerülni kell.

Az ivóvízben nem terjed a vírus – emlékeztetett a tisztifőorvos. A vírus ugyanis érzékeny, ha klór éri, pillanatok alatt elpusztul. A szennyvízben sem mutatták ki még sehol a világon, hogy képes lenne terjedni a vírus, ugyanakkor a szennyvízből való kimutatással előrejelezhető, hogy hol fog megjelenni, még akkor is, ha tünetmentesek az ott élők – mutatott rá. Az NNK-ban kifejlesztették azt a módszert, amellyel a szennyvizekből ki tudják mutatni a vírust, ezt már elkezdték Budapesten és vidéki városokban is hasonló vizsgálatokat folytatnak majd.

Az idősotthonokban már többször fertőtlenítettek, elsősorban azokon a helyeken, ahol kimutattak pozitív gondozottakat, illetve ápolókat

– reagált sajtóérdeklődésre Müller Cecília.

Az újságírói kérdésekre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, az új rendelkezésekhez igazodtak a rendőrség intézkedései, pozitív a tapasztalat, a lakosság betartja a szabályokat, az üzletek, éttermek, közösségi életterek üzemeltetői is betartják és betartatják a fertőzésveszély csökkentésére előírtakat.

Az autópálya-pihenőhelyek egy részének lezárása a tranzitforgalom elől addig megmarad, míg lesznek olyan országok, ahonnan nem lehet belépni karantén nélkül, a kijelölt folyosók, megállóhelyek használhatók csak.

A veszélyhelyzeti korlátozás a hatékony védekezést szolgálja, csak Magyarország területére és polgáraira érvényes. Lakatos Tibor elmondta, a beutazási korlátozás része a veszélyhelyzetnek, de vannak még olyan országok Európában, ahol jóval nagyobb még a fertőzés mértéke, mint nálunk, így az onnan beutazó állampolgárok továbbra is számíthatnak korlátozásokra.

Müller Cecília arra is kitért, az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételéhez csak akkor kell negatív laboreredmény, ha felmerül a gyanú, hogy valaki fertőzött. Egyébként pretriázs rendszert alkalmaznak a szolgáltatók, vagyis kérdőívet töltetnek ki minden érkező pácienssel.

Müller Cecília szerint a strandokon, a pultnál való kiszolgálásnál főleg a sorban állás másfél méteres távolsága a döntő.

Megnyithatnak a tánciskolák, amatőr sportklubok, ahol nem kerülhető el a közvetlen kontaktus, nem tiltott a működés, a lényeg, hogy a látogatók, a sportolók tünetmentesek legyenek. A fürdőkben a szabályok betartásával kapcsolatosan rendszeresek az ellenőrzések, ezt a népegészségügyi szolgálat munkatársai végzik, amit nem csak a vírusveszély miatt végeznek el a nyári időszakban. Egyelőre nem volt probléma, nem voltak negatív visszajelzések, jogkövetők és óvatosak az állampolgárok.

Csupán izolációval nem fogható meg a járvány. Légúti fertőzéssel könnyen terjed a vírus, de a fertőzés csökkenésével nyilvánvaló, hogy csökken az átadás esélye is, viszont, hogy teljesen eltűnjön, arra nincs garancia.

Fontos a járványügyi éberség, vagyis a védőeszközök használata, a zárt közösségre, vásárlási korlátozására vonatkozó rendelkezések további betartása. Minden eszközt, ami a tarsolyunkban van, fel kell használni ahhoz, hogy a fertőzések számát folyamatosan elemezve, megelőzzünk egy következő nagyobb robbanást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.